Pokračovanie článku: Ekonómovia prepočítali 100 eur od Krajniaka: máme tri správy, dobrá je len jedna

Marketing päť minút po dvanástej

„Naše opatrenia skutočne patria k najneskorším a málo adresným. Analýza RRZ je odborne kvalitná a dobre to dokladuje,” hodnotí Viliam Páleník, prezident a odborný garant Inštitútu zamestnanosti a ekonóm zo Slovenskej akadémie vied. Samotné protiinflačné „jednorazové” opatrenia považuje za dobré, hlavne v porovnaní s trvalými opatreniami z rodinného balíčka z dielne Igora Matoviča (OĽaNO), ako je napríklad krúžkovné.

Nevyváženosť, ktorá sa prejavuje vyplatením najväčšej časti peňazí bohatým, vysvetľuje Páleník tým, že autori dbali na politický marketing a zvolili „zapamätateľnú” plošnú sumu 100 eur.

„Je vidieť, že je to nastavené tak, aby napríklad trojciferný jednorazový príspevok pre rodiny s deťmi plošne dostalo čo najviac voličov. Väčšina ľudí ho ale pravdepodobne bude vnímať ako nedostačujúci,” hovorí aj Kahanec.

Infláciu však podľa RRZ neporazia ani zvyšné kroky ministrov, vrátane kontroverzného rodinného balíka, ktorý parlament opätovne schválil v stredu a prelomil tak veto prezidentky.

Špeciálne šeky pomôžu iba málo

Jednorazové dávky 100 eur vypláca štát za mesiac máj poberateľom prídavku na dieťa, náhradným rodičom a poberateľom pomoci v hmotnej núdzi automaticky. Nárok na 100 eur majú okrem toho aj osobní asistenti, opatrovatelia a osoby vo veku nad 62 rokov bez nároku na dôchodok. Všetci títo však o dávku musia požiadať na úrade práce v období od 1. júla do 31. augusta. Výhodou je, že tieto jednorazové príspevky môžu byť vyplácané aj viackrát, ak osoba spĺňa viacero podmienok naraz.

Opatrenia najviac pomáhajú rodinám s najnižším príjmom, keďže percentuálna zmena príjmu sa u nich počíta z nízkeho základu. V absolútnom vyjadrení najviac benefitujú tie rodiny, u ktorých sa kumuluje pomoc viacerých jednorazových príspevkov a tie, ktoré majú viac nezaopatrených de­tí.

Odborný asistent Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave si tiež myslí, že univerzálny príspevok 100 eur nemusí vyriešiť špecificky problémy drahších potravín či energií. „Fixné sumy nepovažujem za šťastné riešenie, pretože niekomu pomôžu, inému menej a ďalšiemu vôbec. Pomoc by sa mala odvíjať od miery potreby vykryť negatívny dosah,” hovorí ekonóm.

Najmenej z poukazov benefitujú rodiny seniorov (definované ako rodiny s aspoň jedným členom v dôchodkovom veku), a to z dôvodu, že nárok na jednorazovú pomoc majú len seniori nepoberajúci dôchodkovú dávku a bez pracovného príjmu. Pomoc proti inflácii tak obíde 30 percent dôchodcov, ktorí poberajú penzie pod hranicou chudoby.

Ani nízkopríjmové domácnosti nebudú na tom dobre. Priemerný príjem takejto rodiny vzrastie o 6,7 percenta, čo je však menej, ako predpokladaný rast cien v roku 2022, keďže tieto rodiny čelia nízkopríjmovej inflácii na úrovni 9,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #Milan Krajniak