Ekonómovia prepočítali 100 eur od Krajniaka: máme tri správy, dobrá je len jedna

Slovensko je jednou z posledných krajín v Európe, ktorá zavádza protiinflačné opatrenia. Vláda s konkrétnym návrhom prišla koncom apríla, do praxe sa však dostáva až v týchto dňoch. V prvej fáze od 1. júla dostanú rodičia nezaopatrených detí, opatrovatelia či seniori, ktorí nemajú nárok na dôchodok, „inflačnú náplasť” vo výške 100 eur. Dokopy ide o 52 percent populácie, teda 2,8 milióna ľudí.

26.06.2022 12:00
debata (22)

Ekonómovia z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) prepočítali, komu najviac pomôže.

Záverov je hneď niekoľko: v prvom rade, finančná injekcia infláciu nepokryje. Nahrávajú tomu aj nové údaje NBS, podľa ktorých bude na budúci rok inflácia až 11,4 percenta, pričom dávky porastú len jednociferným tempom. Navyše, väčšina peňazí z balíka, až 29 percent, alebo 31 zo 106 miliónov eur, pristane na účtoch najbohatších rodín. Chudobní dostanú len 21 percent, teda 23 miliónov.

„Najviac sa pritom súčasné zvyšovanie cien dotýka práve domácností s najnižšími príjmami, pretože tovary, ktorých ceny najviac rastú, tvoria u nich väčšiu časť ich rodinného rozpočtu, ako je to u domácností s vyššími príjmami,” upozorňuje Martin Kahanec, zakladateľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce.

Maroš Ovčarik. Čítajte rozhovor Expert na financie radí: Inflácia vám ničí príjem. Oplatí sa ešte nákup nehnuteľnosti?

Napríklad rodine, ktorá má príjem do 326 eur, zdvihne poukážka prísun peňazí o zhruba 3,5 percenta. No keď si táto rodina priráta zvýšenie dávok, ani tak nepokryje pomoc infláciu, ktorú RRZ odhaduje na 8,5 percenta. Podobne je to s rodinou, ktorá má príjem do 438 eur alebo napríklad 602 eur. Nijakej rodine 100-eurový šek od štátu nepokryje mesačný nárast cien. Jedna správa však dodáva domácnostiam nádej – analytici vyrátali aj dátum, kedy by sa situácia mala zlepšiť.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #Milan Krajniak