Diaľničiari z krajín V4 vyzvali riešiť vysoký rast cien stavebných materiálov

Zástupcovia diaľničných spoločností a organizácií krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodli na potrebe riešenia enormného nárastu cien stavebných materiálov a iných vstupov. Na spoločnom stretnutí v Bratislave rokovali o účinných nástrojoch na riešenie problémov v príprave, výstavbe, prevádzke a spoplatnení diaľnic a rýchlostných ciest.

23.06.2022 10:09
doprava zapchy Foto:
Ilustračná fotka
debata

Ako vo štvrtok informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, (NDS) Eva Žgravčáková, predstavitelia diaľničných autorít Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska počas konferencie tento týždeň tiež podpísali vyhlásenie o ďalšej spolupráci.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR nedávno predstavilo valorizačný vzorec, ktorý by mal problematiku zvýšených cien v stavebníctve riešiť v nových verejných obstarávaniach a zmluvách, pripraviť má aj riešenie pre už uzatvorené kontrakty a realizované stavby. „V Českej republike čiastočne rieši situáciu takisto valorizácia, ktorú už v zmluvách zakomponovanú majú. Poliaci zmierňujú záťaž pomocou zmluvných doložiek a v Maďarsku podľa predstaviteľov diaľničných autorít má riešiť túto situáciu program hospodárskej stabilizácie,“ uviedla Žgravčáková.

ZSSK Čítajte viac Železničná doprava sa posilní o mimoriadne letné vlaky

Rokovania diaľničných spoločností z krajín V4 budú pokračovať. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva NDS Vladimír Jacko navrhol ako tému na ďalšiu diskusiu napríklad zváženie spoločného postupu pri riešení možnosti financovania stavieb z eurofondov. „Nemáme čo stratiť, môžeme len získať priestor na dobudovanie toho, čo ešte dobudované nemáme,“ povedal Jacko a dodal, že krajiny V4 by sa mali zamyslieť aj nad spoločnými projektmi.

Najbližšie stretnutie na tejto úrovni sa uskutoční v Česku pod záštitou tamojšej organizácie Ředitelství silnic a dálnic ČR. Na rokovaní diaľničiarov v Bratislave sa zúčastnili aj zástupcovia poľskej organizácie Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, ako aj maďarských subjektov Nezmeti Infrastruktúra Fejlesztő, Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a Magyar Közút Nonprofit.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Slovensko #NDS #V4