Počet uchádzačov o zamestnanie z Ukrajiny klesá, ponuky prevyšujú množstvo záujemcov

Počet kandidátov a kandidátok s expertnou znalosťou ukrajinčiny alebo so štatútom dočasného útočiska sa postupne znižuje. Už v máji zaznamenal portál výraznejší pokles novo pridaných životopisov od ľudí z Ukrajiny oproti predchádzajúcemu mesiacu. Aktuálne dáta spoločnosti Profesia naznačujú, že tento trend bude pokračovať. Spoločnosť Profesia o tom informovala v tlačovej správe.

23.06.2022 09:24
utečenci z Ukrajiny, Oddelenie cudzineckej... Foto: , ,
Odídenci z Ukrajiny na Oddelení cudzineckej polície v Bratislave
debata (6)

V databáze životopisov na pracovnom portáli Profesia.sk pribudlo v máji približne 750 životopisov uchádzačov o zamestnanie so znalosťou ukrajinčiny na úrovni C1 alebo C2. Oproti aprílu tohto roka ich počet klesol o viac než 40 percent. Podobne klesol aj počet životopisov, v rámci ktorých uchádzači označili, že majú štatút dočasného útočiska.

Prácu si na Slovensku chceli nájsť najmä ženy. Ich životopisy tvorili približne 70 percent z celkového počtu pridaných životopisov. Viac než polovica zo všetkých uchádzačov a uchádzačiek o zamestnanie uvádzala vysokoškolské vzdelanie. Hoci väčšina Ukrajiniek a Ukrajincov, ktorí sa u nás chcú zamestnať, udáva vysokoškolské vzdelanie, preferujú skôr nižšie kvalifikované pozície. Najviac reagujú na pozície administratívny pracovník/pra­covníčka, predavač/preda­vačka, asistent/asis­tentka, pomocný pracovník/pra­covníčka, čašník/časníčka, či operátor/ka výroby.

Krajniak graf Čítajte viac Nový „Kažimírov graf“? Minister Krajniak sa chváli, ako bojuje proti nezamestnanosti. Odborníci krútia hlavami

Od februára, keď portál Profesia.sk umožnil zamestnávateľom označovať ponuky, ktoré sú vhodné aj pre ľudí z Ukrajiny, firmy vyznačili takmer 14-tisíc pracovných príležitostí. Ukrajinky a Ukrajinci si tieto ponuky môžu na portáli Profesia.sk prezerať aj v ukrajinskom jazyku. Zamestnávatelia väčšinou ponúkali šancu zamestnať sa ľuďom s praxou, ale približne tretina ponúk bola vhodná aj pre absolventov. S vhodným kandidátom alebo kandidátkou spoločnosti preferovali uzavrieť pracovný pomer na plný úväzok, tieto ponuky tvorili 93 percent zo všetkých inzerátov vhodných pre odídencov z Ukrajiny. Zamestnávatelia boli ochotní ponúknuť voľné pracovné miesto aj na skrátený úväzok, živnosť či na dohodu, tieto ponuky sa však vyskytovali zriedkavejšie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zamestnanie #Ukrajina