Šéf potravinárov Macho: Súčasná cena masla hovorí, kde je jeho skutočná cena

Pred troma mesiacmi podpísali zástupcovia obchodu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelom Vlčanom memorandum, v ktorom sa zaviazali, že nebudú zvyšovať maržu pri trinástich základných potravinách. Podobné memorandum vyúsťujúce do stabilizácie rastúcich cien potravín sa pokúša rezort dojednať aj s poľnohospodárskou a potravinárskou samosprávou. Zatiaľ neúspešne. Prečo? Vysvetľuje predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

22.06.2022 17:05
Emil Macho Foto: ,
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho .
debata (2)

Ako dopadne snaha rezortu o memorandom? V čom je jadro sporu?

Ide o pomoc pre potravinárstvo. Nehovorím o poľnohospodároch, ale o spracovateľskom priemysle, ktorý počas pandémie korony a vojny na Ukrajine nedostal od štátu nijakú pomoc. Minister financií nechce vyčleniť žiadne zdroje na zníženie cien energií pre pekárov alebo mliekarov. Jedni aj druhí živoria. Prečo máme robiť pozadie, že čosi sa akože vykonáva? Toho sa zúčastňovať nechceme. Nemáme problém diskutovať s obchodnými reťazcami, niektoré sú členmi SPPK. Podpisovať memorandum, kde účastníci memoranda garantujú nejakú cenovú stabilitu a potravinári pritom padajú do priepasti, to by z našej strany nebolo fér.

košík, nákup, potraviny Čítajte viac Rezeň iba v nedeľu, krídelko vo všedný deň. Úsporný režim prichádza, ľudia hľadajú lacnejšie potraviny

V jeseni máme podľa vás rátať s 20-percentným zdražením potravín. Kto na ňom zarobí a kto prehrá?

Aktuálny stav nahráva producentom obilia, olejnín. Ceny pšenice, repky slnečnice dosiahli historické maximá. Je to voda na mlyn aj pre obchod – pri raste cien a tlaku reťazcov na ceny potravín, zarobia obchodníci na predaji potravín ešte viac ako zarobili doteraz, o tom som presvedčený. V najhoršej situácii sú spracovatelia – pekári, mlynári, pivári, všetci ktorí spracúvajú základné suroviny na potraviny.

potraviny Čítajte viac Drahé potraviny budú ešte drahšie. Na jeseň prekročí rast cien 20 percent, hlásia výrobcovia

Ako na tom budú slovenskí spotrebitelia?

Dostávame sa do situácie, z ktorej nemáme radosť. Ľudia kupujú lacnejšie potraviny, s nižšou pridanou hodnotou. Ak majú dať za stoeurový nákup 120 eur, potom je logické, že si nekúpia tak často kuracie rezne, ale namiesto nich stehienka či krídelká, ktoré sú lacnejšie. Ušetriť môžeme tým, že znížime plytvanie. Štatistiky zachytávajúce správanie spotrebiteľov do súčasného zdražovania potravín svedčili o tom, že viac ako 40 percent potravín končilo v koši. Pripomínať to v čase, keď bežný občan obracia každé euro v dlani, sa môže zdať vyzývavé. No napríklad súčasná cena masla (mimo zliav) hovorí, kde je jeho skutočná cena. Vo výrobe, obchode, agrárnej politike, ale aj v konzumácii potravín, o ktorú koniec koncov ide, máme čo naprávať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #Slovensko #memorandum #Samuel Vlčan