Spúšťa sa zaokrúhľovanie centov pri nákupoch. Pozrite si všetko, čo potrebujete vedieť

Od 1. júla 2022 nadobúda účinnosť novela zákona o cenách, ktorou sa na Slovensku pri platbách v hotovosti zavedie zaokrúhľovanie výslednej ceny nákupu. Zaokrúhľovať sa pritom bude matematicky, a to na najbližších päť eurocentov.

22.06.2022 12:02
euro, peniaze, mince, bankovky, strom Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

„Pozitívnym faktorom je, že zaokrúhľovať sa nebudú ceny jednotlivých položiek v obchodoch či služieb, ale až konečná suma za celý nákup. Rovnako je dôležité tiež to, že táto zmena sa nebude týkať bezhotovostných a kartových platieb,“ hovorí Mária Sameková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

V praxi to teda bude vyzerať tak, že ak cena za nákup bude napríklad 5,67 eur, po zaokrúhlení zákazník zaplatí 5,65 eur. Avšak pri sume nákupu nižšej ako je päť eurocentov sa cena zaokrúhli na 5 eurocentov. Toto zaokrúhľovanie je založené na podobnom princípe ako pri zrušení mincí s hodnotou 10 a 20 halierov, informuje Slovenská komora daňových poradcov.

Kažimír Čítajte viac Guvernér NBS Kažimír: Mýlili sme sa, ceny budú vyššie, dva roky im platy nebudú stíhať

Vďaka tomu sa tak značne zredukuje obeh jednocentových a dvojcentových euromincí. Práve tie sú medzi Slovákmi nepopulárne a javia sa ako nepraktické vo viacerých aspektoch. „Podnikateľom, ale aj širokej verejnosti sa znížia náklady za poplatky bánk za vklady a spracovanie týchto mincí či náklady za ich prepravu. Zároveň sa zjednoduší tiež vydávanie mincí pri hotovostných platbách,“ vysvetľuje Mária Sameková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Novela má taktiež pozitívny efekt na životné prostredie, pretože sa výrazne zníži používanie obalového materiálu na tieto mince či počet ich prepráv medzi jednotlivými miestami.

Ďalším z dôvodov ako uvádza komora zredukovania jednocentových a dvojcentových mincí je ich nízka návratnosť do peňažného obehu od verejnosti. „Obchodníci a poskytovatelia služieb musia aj naďalej prijímať jednocentové a dvojcentové euromince, pretože aj naďalej zostávajú akceptovaným zákonným platidlom. O ich úplnom zrušení môže rozhodnúť len Rada Európskej únie,“ upozorňuje daňová poradkyňa Mária Sameková.

Jednorazové negatívum tejto zmeny však spočíva v tom, že obchodníkom vzniknú náklady v súvislosti s úpravou software-u online registračných pokladníc. Tie môžu dosiahnuť až 60 eur na jednu kasu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Slovensko #cent #centy #zaokrúhľovanie #eurocent