Pokračovanie článku: Ľudia sa báli ohmatať nábytok, tvrdí exriaditeľ IKEA. Švédsky nábytkársky gigant má na Slovensku tržby takmer miliardu

Každý nábytkár má svojho zákazníka

Niektoré drevárske či nábytkárske firmy vytlačila švédska spoločnosť z trhu. Iné slovenské nábytkárske spoločnosti zas začali pre IKEU nábytok vyrábať. Je pre slovenské nábytkárske spoločnosti hrozba? Jednoznačne nie, tvrdí prezident Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky Peter Zemaník.

„Každý nábytkár má svojho zákazníka. IKEA predáva svoje cenovo menej náročné, no nie nekvalitné nábytky napríklad študentom, mladým ľuďom a podobne. Slovenské podniky majú svojich klientov a švédsky gigant im nespôsobuje stratu konkurencieschop­nosti,“ poznamenal Zemaník.

História firmy IKEA

Prvý predajňu nábytku IKEA otvorili v Bratislave na Gagarinovej ulici. V roku 1995 sa obchod presťahoval na Tomášikovu ulicu 46 v Bratislave. Opäť sa presťahovala v roku 2002, do novootvoreného obchodného domu AVION. Pozrite si fotky z histórie legendárnej švédskej značky.

Fotogaléria
Prvá IKEA na Slovensku, v Bratislave na...
Zakladateľ IKEA a jeden z najväčších...
+11Zakladateľ IKEA a jeden z najväčších...

Problém dnes Zemaník vidí skôr vo vojne na Ukrajine ako v spoločnosti IKEA. Tým, že sa zabrzdili dodávky a stoja už tretí mesiac. „Stavebníctvo je úzko spojené s nábytkárstvom. Keď sa nestavia, nie je pre koho robiť kancelárie alebo byty,“ dodáva Zemaník.

V roku 2002 Slovensko, a hlavne Bratislavu zasiahli veľké záplavy. Devínska cesta sa ocitla sčasti pod vodou a odrezala mestskú časť od zvyšku mesta. Devínčania sa dokonca medzi sebou hádali, pretože jeden druhému v zúfalstve do záhrady prečerpávali vodu, ktorá zaplavila 50 domov a dokopy zničila 70 obydlí. Už v tom období švédsky obchodný dom s nábytkom kontaktoval mestské časti hlavného mesta a zisťoval možnosti pomoci. S takouto politikou operuje dodnes. Napríklad od začiatku pandémie IKEA Bratislava v spolupráci s mestom pomohla so zariadením 30 kontajnerových domov v karanténnom mestečku pre ľudí bez domova a podporila rodičov samoživiteľov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #narodeniny #Ikea #nábytok