Ľudia sa báli ohmatať nábytok, tvrdí exriaditeľ IKEA. Švédsky nábytkársky gigant má na Slovensku tržby takmer miliardu

Písal sa rok 1992, keď na Slovensko zavítal vtedajší poľský prezident Lech Wałęsa. Hodinu meškal kvôli otváraniu obchodného domu IKEA. Dlhé rady mu nedovolili prísť skôr. V utorok švédsky obchod oslávil 30 narodeniny na Slovensku. Od svojho pôsobenia u nás si prešiel veľkou transformáciou. Niektoré slovenské podniky s nábytkom konkurencia pochovala, iné si našli náhradnú cestičku v podobe náročnejšieho klienta.

21.06.2022 16:14
SR-Bratislava-obchodný areál-AVION Shopping... Foto: ,
Nový obchodný areál AVION Shopping Park s celkovou maloobchodnou plochou 56 000 štvorcových metrov (m2) otvorili 25. apríla 2002 pre verejnosť v Bratislave na Ivánskej ceste v blízkosti Letiska Milana Rastislava Štefánika.
debata (9)

Obchodný dom IKEA na Slovensku sa nachádza len v Bratislave, no aj tak takmer každá domácnosť vlastní produkt tejto značky. Po páde socializmu si IKEA našla svoje miesto na Gagarinovej ulici. „Ľudia neboli zvyknutí na obchodný dom, v ktorom si môžu tovar ohmatať, vyskúšať, sadnúť si alebo ľahnúť na gauč či matrac. Bolo to pre nich niečo nové. Báli sa a my sme ich niekedy museli posmeliť do toho, aby si ho vyskúšali,“ opísal na oslavách 30 výročia spoločnosti IKEA jej bývalý riaditeľ Vladimír Ďurčat. O tri roky neskôr sa pre malú predajnú plochu presťahovala na Tomášikovu ulicu. Veľký záujem o produkty stále neutíchal, až nakoniec musela IKEA znova pristúpiť k sťahovaniu do nových priestorov na Ivanskej ceste, kde sídli dodnes pri nákupnom centre Avion.

prva ikea na slovensku Čítajte viac IKEA v obrazoch. Pozrite si, ako sa menil obchod (fotogaléria)

Jej tržby za desať rokov vyrástli o 74 percent. „Spoločnosť IKEA je príkladom toho, ako sa dá dobre zvládnutými systémovými riešeniami a zjednodušovaním nákupného procesu získať bezkonkurenčná výhoda,“ uviedol pre Pravdu Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Investments.

Vo svojej prvej prevádzke mala v ponuke 680 kusov výrobkov a zamestnávala 18 ľudí. S narastajúcou plochou, postupnou digitalizáciou a so zvyšujúcim sa počtom služieb toto číslo v priebehu posledných 30 rokov narástlo na súčasný počet 600 zamestnancov. Na rozšírenej ploche na Ivanskej ceste dnes zákazníci nájdu viac ako 9 500 rôznych výrobkov. Podľa údajov Finstatu mali dva výrobné závody v Malackách a obchodný dom v Bratislave v roku 2021 tržby dovedna za vyše 900 miliónov eur.

Masová a pásová výroba tlačí ceny dole. Nimi je IKEA preslávená dodnes. Dnes za najpredávanejšiu sériu výrobkov uvádza spoločnosť sériu Lack. Stolíkov a políc z tejto série, ktoré prakticky plnia úlohu v mnohých slovenských domácnostiach, sa doteraz predalo takmer 1,5 milióna kusov.

História firmy IKEA

Prvý predajňu nábytku IKEA otvorili v Bratislave na Gagarinovej ulici. V roku 1995 sa obchod presťahoval na Tomášikovu ulicu 46 v Bratislave. Opäť sa presťahovala v roku 2002, do novootvoreného obchodného domu AVION. Pozrite si fotky z histórie legendárnej švédskej značky.

Fotogaléria
Prvá IKEA na Slovensku, v Bratislave na...
Zakladateľ IKEA a jeden z najväčších...
+11Zakladateľ IKEA a jeden z najväčších...

Druhým najpopulárnejším výrobkom sú poháre na stopke zo série Svalka, ktorých sa predalo až 1,4 milióna.

Škandinávska spoločnosť sa v priebehu rokov snažila aj upraviť cenovú dostupnosť pre Slovákov. Napríklad keď sa pozrieme na obľúbený stolík Lack v roku 1996, stál podľa vtedajšieho katalógu 488 slovenských korún (15,93 eura). Dnes stojí 8,90 eura. Priemerná hrubá mzda sa pritom odvtedy zvýšila viac ako trojnásobne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #narodeniny #Ikea #nábytok