Sulík si stojí za svojím. Slovnaft začne primiešavať novú ropu, v hre sú prebytočné dodávky na Ukrajinu

Rafinéria Slovnaft nebude odstavená. Naopak, rokuje sa o financovaní potrebných úprav. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vo štvrtok počas rozpravy v Národnej rade (NR) SR k návrhu na jeho odvolanie z funkcie. Poznamenal, že to, čo premiér Eduard Heger (OĽANO) vyrokoval, vzniklo po vzájomnej konzultácii.

16.06.2022 19:33
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR Richard Sulík počas hodiny otázok v rámci rokovania 66. schôdze Národnej rady SR. 16. jún 2022
debata (7)

Sulík skonštatoval, že pre Slovensko sa v rámci šiesteho balíka sankcií voči Rusku podarilo získať trvalú výnimku na dovoz ruskej ropy potrubím a trvalú výnimku na vývoz petrochemických produktov. Po prechodnej lehote osem, respektíve 18 mesiacov bude zakázaný vývoz ropných produktov, ako sú nafta, benzín a oleje. Podotkol, že slovenský trh je 70 % kapacity Slovnaftu.

Prestavenie rafinérie bude podľa Sulíka stáť do 300 miliónov eur a bude kompletne trvať približne štyri roky. Zdôraznil, že experimentálna prevádzka bude možná už od februára budúceho roka. „Od februára budúceho roka bude Slovnaft pripravený na primiešavanie inej ropy ako ruskej,“ doplnil. Zároveň rokuje o dodávkach nafty a benzínu na Ukrajinu, kam by po skončení výnimky mohla ísť prebytočná produkcia Slovnaftu. Zadal preto Transpetrolu vypracovanie analýzy o možnom použití a potrebných investíciách jednej z dvoch rúr ropovodu Družba na prerábku na produktovod.

sulík Čítajte viac Sulík ohlásil nové ceny plynu od januára 2023. Domácnosti si priplatia od 34 do 59 percent

Sulík pripustil, že pre vojnu na Ukrajine a politické následky je situácia extrémne neistá, treba sa preto pripraviť aj na úplne odstavenie ropovodu Družba. Zásobníky ropy a ropných produktov sú podľa neho naplnené na technické maximum, teda 97 % kapacít. Spresnil, že strategické zásoby štátu plus pohotovostné zásoby Transpetrolu a Slovnaftu aktuálne dosahujú 126 dní.

Dodal, že Transpetrol by mal začať s obstarávaním nových nádrží na ropu a ropné produkty. „Dôvod je ten, že 43 % skladových kapacít pre strategické zásoby štátu sa nachádza na východe, v obci Budkovce, a v prípade úplného prerušenia dodávok ruskej ropy sú tieto nepoužiteľné,“ povedal.

V oblasti cien benzínu a nafty na slovenských čerpacích staniciach by sa dalo podľa Sulíka robiť viac, keby bol riadne obsadený Protimonopolný úrad SR, ktorý momentálne riadi presluhujúci predseda. „Po dohode na koaličnej rade prebehlo riadne výberové konanie, no vymenovanie vládou bezdôvodne blokuje Igor Matovič,“ vyhlásil.

sulík fico Čítajte viac Fico podľa Sulíka len straší Slovensko. Poslanci debatovali o odvolávaní ministra

V súvislosti s plynom uviedol, že v blízkej dobe ide do medzirezortného pripomienkového konania zákon o povinnom skladovaní plynu. Ten má zabezpečiť potrebné množstvo plynu v zásobníkoch k 1. novembru, keď treba najväčšie zásoby. Zároveň poznamenal, že sú vybavené dodávky nórskeho plynu a skvapalneného plynu LNG.

Súčasne Sulík priblížil aj ceny plynu, ktoré SPP poskytne domácnostiam od januára 2023. V prípade uzavretia zmluvy na štyri roky podľa jeho slov porastie cena plynu pre domácnosti na budúci rok o 20 % a infláciu. V prípade uzavretia zmluvy len na budúci rok sa podľa neho zvýši cena na jednu MWh plynu o 42 % plus inflácia.

V súvislosti s cenou elektriny pripomenul dohodu so Slovenskými elektrárňami. „Táto dohoda je zatiaľ vo forme memoranda, ale finalizujeme zmluvu, ktorá bude podpísaná ešte tento mesiac. Text je takmer už finálny, nebolo to také jednoduché,“ povedal.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Analytik Hirman: Slovnaft môže spracovávať aj inú ropu, i keď za cenu zníženia efektívnosti výroby

Parlament začal vo štvrtok popoludní rokovanie o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva z funkcie. Žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze podal opozičný Smer-SD. Poslanci návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva odôvodnili pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #NR SR #Richard Sulík