Doležal našiel peniaze pre železnice. Na záchranu vlakov dá 20 miliónov

Ministerstvo dopravy a výstavby dofinancuje výkony osobnej železničnej dopravy z vlastných zdrojov. Z chýbajúcej sumy 24 miliónov eur pre Železničnú spoločnosť Slovensko, (ZSSK) poskytne najväčšiu časť, 20 miliónov eur, z financií určených na covidovú pomoc pre cestovný ruch a gastro.

16.06.2022 14:51
Andrej Doležal Foto: ,
Andrej Doležal
debata (1)

Dofinancovanie, na ktorom sa ministerstvá dopravy a financií dohodli koncom minulého týždňa, je podľa šéfa rezortu dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) potrebné na naplnenie tohtoročného plánu dopravnej obsluhy v objeme 354 miliónov eur.

Hroziaca kríza v podobe rušenia tretiny vlakov je podľa ministra dopravy zažehnaná po dosiahnutí dohody o dofinancovaní výkonov železničnej dopravy. Ako povedal v relácii na sociálnej sieti, debaty o financovaní prevádzky železničnej dopravy ešte budú pokračovať pre rast cien energií, hlavne elektrickej trakcie, a palív.

dom, stavba, trámy, manželia, pár, plánovanie, radosť Čítajte viac Trh s materiálmi sa zrútil. Stavitelia dostali návod, ako navýšiť zmluvy až o 50 percent

„Čakajú nás rokovania o návrhu nového rozpočtu na rok 2023. Som presvedčený, že pri návrhu nového rozpočtu sa dohodneme tak, aby sme znova nemuseli dofincovávať železničnú spoločnosť v priebehu roka 2023," uviedol Doležal.

Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre sa podľa ministra nemusia obávať v súvislosti s uvoľnením prostriedkov na dofinancovanie železničnej dopravy. „Je ešte dosť zdrojov na podporu tohto odvetvia. Aj najpesimistickejšie prognózy hovoria o tom, že by sme tieto zdroje nevyčerpali, čiže mohli sme si dovoliť navrhnúť realokovať 20 miliónov eur do Železničnej spoločnosti Slovensko," informoval Doležal. Pripravujú ešte výzvu na poskytnutie pomoci v cestovnom ruchu aj za prvé dva mesiace tohto roka. V prípade veľkej schémy pomoci je potrebné požiadať o príspevok čím skôr, lebo končí 30. júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #cestovný ruch #Doležal