Klíma ničí sladovníkom zásoby plodín. Výrobcovia žiadajú štát o pomoc

Výrobcovia slovenského sladu žiadajú, aby štát pracoval na podpore pestovania jačmeňa na Slovensku. Slad z neho vyrábaný je najúspešnejšou poľnohospodárskou komoditou po prvom spracovaní Slovenska a Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) upozorňuje, že sladovnícko-pivovarnícky priemysel prispieva do štátnej pokladne každoročne viac ako 100 miliónmi eur.

16.06.2022 10:50
slad pivo jacmen Foto: ,
debata (1)

Aj z tohto dôvodu je podľa SZVPS nevyhnutné, aby jeho pestovateľov i samotný sektor štát podporoval. Tieto témy dominovali „Sladovníckemu poľnému dňu“ organizovanému Slovenským združením výrobcov piva a sladu (SZVPS) a Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP).

„Situácia v poľnohospodárstve i v sladovnícko-pivovarníckom sektore je vzhľadom na rastúce náklady náročná. Zároveň však spolu s našimi pestovateľmi i pivovarmi vnímame záväzok, ktorým je pestovanie a produkcia najúspešnejšej exportnej poľnohospodárskej komodity po prvom spracovaní, slovenského sladu. Ten má špičkové meno v celej Európe a chceme, aby tomu tak bolo aj do budúcnosti. Nevyhnutná je však podpora štátu, ktorá zatiaľ absentuje a zároveň podpora digitalizácie poľnohospodárstva. Moderné technológie, ktoré sme dnes na Sladovníckom poľnom dni predstavili ukazujú, že dokážu nielen znižovať náklady, ale aj šetriť prírodné zdroje,“ povedal Tomáš Ševčík, predseda Sladovníckej sekcie SZVPS.

pivo, ale, magazín varecha, Čítajte viac Ocenili TOP 11 najlepších pív. Je medzi nimi vaše obľúbené pivo? Pozrite si víťazov

„ÚKSÚP akútne vníma nevyhnutnosť prípravy slovenského poľnohospodárstva na prichádzajúcu klimatickú zmenu. Našou úlohou je zabepečovať štátne kontroly v rastlinnej a živočíšnej výrobe od pôdy, cez odrody poľnohospodárskych plodín, osivá a sadivá, výživu a ochranu rastlín, vnútornú a vonkajšiu karanténu aj poľnohospodárske potreby, priemyselné hnojivá, pesticídy a krmivá.

Spoluprácu so Slovenským združením výrobcov piva a sladu v oblasti najmodernejších technológií precízneho poľnohospodárstva vnímame akú správnu cestu aj pre Slovensko. Menej hnojív, prípravkov na ochranu rastlín, či spotreby vody a zároveň stabilnejšie a dokonca vyššie výnosy plodín. Je to cesta, ktorá nám špeciálne v dnešnej dobe pomôže zabezpečovať našu potravinovú sebestačnosť za udržateľnejšie náklady a viac v súlade s prírodou“, uviedol Ján Berceli, generálny riaditeľ ÚKSÚP.

ČR Budvar 2021 produkcia export rast Čítajte viac Česká pivná legenda je na predaj. Expremiér Babiš je v šoku, považuje to za škandál

Záujem o spracovanie sladovníckeho jačmeňa na Slovensku podľa sladovníkov pretrváva. Venuje sa mu celkovo sedem sladovní. V roku 2021 presiahla spotreba sladovníckeho jačmeňa úroveň 350-tisíc ton. Tohtoročnú úrodu ozimných jačmeňov očakávajú sladovníci zhruba na úrovni predchádzajúceho roku. Menej však bude pre pokles vysiatych výmer jarného sladovníckeho jačmeňa, aj keď výnosy z hektára by mohli zostať na minuloročnej úrovni. V roku 2022 plánuje sedem slovenských sladovní spotrebovať približne 370 000 ton sladovníckeho jačmeňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #pivovar #sladovníci