Deň otcov prepisuje stereotypy. 8 z 10 ľudí podporuje ich rodičovskú

Šesť z desiatich mužov priznáva tlak pre potrebu finančne zabezpečiť rodinu. Viac ako polovica mužov je presvedčená, že práve žena by sa mala zaujímať o domácnosť a deti viac, než o kariéru. Vyplýva to z prieskumu 2muse pre 365.bank.

16.06.2022 09:08
dieťa, otec, plecia, les, prechádzka, turistika Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Dvaja z piatich ľudí pritom súhlasia, že pre potreby rodiny je vhodnejšie, aby obetovala kariéru práve ona. Rovnaký počet Slovákov a Sloveniek je presvedčených, že byť s dieťaťom na OČR by mala matka, čo v praxi spôsobuje častejšie výpadky žien z pracovného procesu. Tento stereotyp následne ženy znevýhodňuje v práci pred ich mužskými kolegami.

Doménou žien je stále aj rodičovská dovolenka. Až 8 z 10 Slovákov a Sloveniek sa pritom zhoduje na tom, že je dobré, že sa tento stereotyp mení a vnímanie mužov na rodičovskej dovolenke sa zlepšuje.

Branislav Bleha Čítajte viac Kríza prichádza. Rodina nie je kávovar, viac mincí sa nerovná viac kávy, tvrdí demograf

„Práve počas rodičovskej dovolenky prichádza rodina o značnú časť príjmov. Finančné zabezpečenie a väčšina výdavkov je pritom v drvivej väčšine prípadov na mužovi. Až 7 z 10 žien pritom očakáva, že sa životný štandard rodiny počas tohto obdobia nezmení, čo môže vytvárať ešte väčší tlak na mužov,“ hovorí PR manažérka 365.bank Valko Gáliková. Vhodným riešením je preto podľa nej vytvoriť si pred príchodom dieťaťa, teda v čase, keď sú obaja partneri ekonomicky aktívni, finančnú rezervu.

Online prieskum uskutočnila agentúra 2muse pre 365.bank na reprezentatívnej vzorke 605 respondentov vo veku od 18 do 75 rokov v čase od 7. do 10. júna 2022.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #rodina #Deň otcov