Úspech slovenskej firmy na burze v Prahe. Od investorov získala takmer 30 miliónov eur

Gevorkyan sa stala prvou slovenskou spoločnosťou, ktorá uskutočnia verejnú ponuku akcií na pražskej burze. Spoločnosť od investorov získala takmer 30 miliónov eur. Zároveň ide o najväčšiu emisiu roku 2022 na pražskej burze.

15.06.2022 20:34
Gevorkyn4 Foto:
Gevorkyan
debata (2)

Firma v odbore práškovej metalurgie Gevorkyan uzavrela v stredu 15. júna verejnú ponuku akcií prostredníctvom systému PX START Burzy cenných papierov Praha. Gevorkyan oslovil veľké množstvo individuálnych a inštitucionálnych investorov. Táto emisia stanovila trhovú kapitalizáciu spoločnosti na úrovni vyše 167 186 171 m­iliónov eur.

gevorkyn Čítajte viac Pri Banskej Bystrici zamestnáva Arménec 150 ľudí, teraz predáva akcie na pražskej burze

Spoločnosť Gevorkyan posunula doterajší rekord spoločnosti Pilulka, ktorá v roku 2020 v rámci svojej primárnej verejnej ponuky upísala akcie približne za 12 a pol milióna eur. Ako informuje prášková spoločnosť na trhu PX START doteraz v rámci denných aukcií obchoduje celkom osem akciových titulov v celkovej trhovej kapitalizácií je to približne 2 307 412 eur. Novú emisiou na trhu bude spoločnosť Gevorkyan, so svojou trhovou kapitalizáciou na úrovni 167 186 171 m­iliónov eur.

„Úspešný vstup na trh PX START predstavuje začatie novej etapy rozvoja našej spoločnosti“ hovorí Artur Gevorkyan, CEO a majoritný vlastník spoločnosti.

„Ako sme už avizovali, prevažnú časť výnosu z emisie vo výške 19,88 miliónov použijeme na rozšírenie výrobných kapacít, ktorých súčasný objem nás už zásadne obmedzuje v ďalšom raste. Ďalšie prostriedky budú prednostne využité na zníženie celkového dlhu. Veľmi malú minoritnú časť predstavuje predaj mojich existujúcich akcií, pričom získané prostriedky využijem na čiastočné splatenie hypoték bytov, v ktorých zadarmo ubytovávam zamestnancov spoločnosti prichádzajúcich zo zahraničia. Preto sa tento odpredaj dá považovať aj za kapitál, ktorý súvisí so spoločnosťou“ dodáva.

„Je to pre mňa veľká česť, že na pražskú burzu prvýkrát prišla spoločnosť zo Slovenska, vybudovaná imigrantom, a ja naozaj zo srdca ďakujem, že nás investori aj v tejto ťažkej dobe takto v dobrom prijali. Túto emisiu považujeme za veľmi dôležitú. V horizonte 5 rokov plánujeme sekundárnu emisiu a prechod na hlavný trh pražskej burzy s víziou vybudovať v strednodobom horizonte podnik s tržbami viac ako 300 miliónov eur,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #pražská burza