Lidl, Kaufland, Tesco. Ktorý reťazec má najviac slovenských potravín? Zverejnili prieskum

Plavbu v silnom protivetre pripomína úsilie potravinárov o zvýšenie predaja slovenských potravín. Ich podiel na pultoch obchodov dosiahol aktuálnu hodnotu 42,3 percenta, čo je v porovnaní s vlaňajškom zlepšenie o jeden percentný bod. Je to zanedbateľný posun, hoci jedna zo sietí – Lidl – sa zlepšila o päť percentných bodov na aktuálnych 32,6. Stále je to však pre jednotku čerstvosti posledné miesto v ponuke slovenských potravín.

14.06.2022 17:16
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výsledky prieskumu spoločnosti Go4insight, ktorý v utorok predstavila Potravinárska komora Slovenska (PKS), realisticky odrážajú náladu trhu, možnosti výrobcov, správanie obchodníkov a spotrebiteľov. Po už viac ako stodňovej vojne na Ukrajine, ktorá dramaticky zrýchlila zdražovanie potravín, je všetkým aktérom potravinovej "slovakizácie“ jasné, že jej ďalšie napredovanie sa môže spomaliť alebo aj úplne zastaviť.

Ak po celé minulé desaťročie obchodníci tvrdili, že ľudia už prestávajú hľadieť na cenu a všímajú si kvalitu a pôvod potravín, po akcelerácii znehodnocovania peňazí spotrebitelia opäť začínajú klásť dôraz na cenu produkcie. Zmenu, samozrejme, zaregistrovali potravinári.

Podiel slovenských potravín na Slovenských...
+5Podiel slovenských potravín na Slovenských...

"Slovenskí spotrebitelia sú našimi spojencami, ale pri súčasnom zdražovaní základných cien potravín dávajú prednosť nižšej cene potravín pred pôvodom,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

Situácia v ponuke slovenských potravín na domácom trhu je mizerná. Spomedzi všetkých susedov, ak, samozrejme, nerátame vojnou sužovanú Ukrajinu, najhoršia. Najviac domácich potravín majú na pulte v Rakúsku, je ich tam vyše 70 percent, najvážnejší konkurenti Česi, ktorým sa tiež máli zastúpenie tuzemských potravinárskych výrobkov, dosahujú podľa PKS podiel 60 percent, lepšie na tom sú Maďari aj Poliaci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Potraviny #Slovensko #slovenské potraviny #reťazce