Hlinikári zo Žiaru otvorili novú pec. Aj tak varujú pred koncom výroby a prepúšťaním (+fotogaléria)

V hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom uviedli do prevádzky nové pretavovacie centrum za 15 miliónov eur. Vďaka investícii bude hlinikáreň schopná navýšiť podiel výroby recyklovaného hliníka o 55.000 ton. Spoločnosť však upozorňuje na neistú budúcnosť a varuje i pred odstavením výroby. Na tlačovej konferencii to v utorok uviedlo vedenie Slovalca.

14.06.2022 14:07
Slovalco5 Foto:
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas spustenia novej pretavovacej pece hliníkových procesných šrotov v a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom 14. júna 2022. Touto investíciou rozširuje svoje zapojenie aj do obehového hospodárstva recykláciou použitého hliníka od svojich zákazníkov. Nakupovaním hliníkových šrotov, ktoré vznikajú v procese výroby u zákazníka a ich následným pretavením v Slovalcu sa tak vracia už použitý hliník späť do procesu výroby nových hliníkových výrobkov.
debata (3)

„Vďaka projektu rozšírenia recyklácie hliníka a novej pretavovacej pece budeme schopní navýšiť celkové množstvo spracovaného procesného odpadu zo súčasných 15.000 ton až o 55.000 ton ročne. A recyklovať ho ďalej energeticky efektívnym a ekologickým spôsobom,“ priblížil generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

Dokončenie investície, ktorá bola v Slovalcu odsúhlasená už v roku 2018, prichádza v čase, keď je v hlinikárni výroba utlmená na úroveň 60 percent. Dôvodom sú najmä vysoké ceny energií, ale tiež hliníka a ceny emisných povoleniek.

Na snímke spustenie novej pretavovacej pece...
Na snímke generálny riaditeľ Slovalco Milan...
+9Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v...

„Čelíme riziku ďalšieho zníženia aj odstavenia výroby. Počas uplynulých dvoch rokov sme sa snažili, aby Slovalco získalo nejaké predvídateľné podmienky pre svoju prevádzku rovnoprávne s ostatnými európskymi krajinami, no nestalo sa tak,“ poznamenal predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco a zástupca väčšinového akcionára Norsk Hydro Ola Seater.

Pšenica Čítajte viac Hliník, meď, uhlie, plyn, ropa, nikel, pšenica. Ceny komodít sa šplhajú hore

Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) ocenil investíciu Slovalca do novej recyklačnej jednotky a uviedol, že vysoké náklady energeticky náročných podnikov by mali byť kompenzované z Environmentál­neho fondu.

„Na vláde zatiaľ nedošlo k dohode, že časť týchto peňazí bude vrátená do priemyslu. Dúfam, že k takejto dohode dôjde, ak by aj k takej dohode nemalo dôjsť počas tejto vlády, som presvedčený, že budúca vláda bude viac chápať potreby priemyslu,“ poznamenal Sulík s tým, že dohoda aktuálne viazne na postoji rezortu financií.

Predseda predstavenstva Slovalca Ola Seater uviedol, že Slovalco v aktuálnej situácii nemôže čakať na riešenie situácie niekoľko rokov a o budúcnosti hlinikárne budú viesť v najbližších mesiacoch diskusie. „V biznise je bežné prežiť nejaké obdobie v strate. Straty ale musia byť vyvážené budúcnosťou a keď tú budúcnosť nevidíte, je problém robiť stratu,“ dodal Veselý.

Slovalco je jediným výrobcom hliníka na Slovensku, v súčasnosti sa zameriava na recykláciu hliníka s mnohonásobne nižším ekologickým dosahom ako primárna výroba z oxidu hlinitého. Hlinikáreň disponuje celkom 226 pecami a zamestnáva takmer 450 ľudí. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti je svetový hliníkový gigant Norsk Hydro, menšinovým spoločnosť Penta Investments.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hliník #pec #Žiar