Pokračovanie článku: Ceny prepisujú historické maximá. Potraviny uberú z peňaženiek stále viac, kedy príde vrchol? (anketa)

Eva Sadovská, analytička WOOD and Company

Aktuálne sa prikláňame k názoru, že tohtoročná inflácia bude pomerne vysoká, odhadujeme ju nad 10 %. Slováci si tak určite aj v nasledujúcich mesiacoch budú priplácať oproti vlaňajšku za potraviny, pohonné látky, energie, ale aj za stavebné materiály. Pravdupovediac, v žiadnej oblasti inflácie v najbližšom období neočakávame pokles cien oproti minulému roku.

Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank

Inflácia by sa v máji už mohla priblížiť svojmu vrcholu, hoci jemne zrýchlenie počas najbližších mesiacoch sa ešte úplne vylúčiť nedá. Následne by silný bázicky efekt z druhej polovice minulého roka mal predsa len štatisticky brzdiť ďalšie zrýchľovanie medziročnej inflácie. Zmierňovanie rastu cien však bude najskôr len veľmi pozvoľné, keď ceny budú stále nahor tlačiť vyššie ceny energií, potravín i ich sekundárne efekty prelievajúce sa do dopytovej inflácie.

Inflácia by tak mala zotrvať na úrovni nad 11% až do konca tohto roka. Na podobnej úrovni by sa pritom rast cien mal udržať aj v budúcom roku. Dotovať by mali naďalej najmä vysoké ceny potravín. Globálne ceny potravín, ktoré čiastočne vplývajú aj na ich tuzemské ceny, totiž tlačí čoraz viac nahor vojnový konflikt na Ukrajine. Kľúčovou položkou, ktorá určí úroveň inflácie v budúcom roku, však budú ceny plynu. Ich trhová (spotová) cena signalizuje prudký nárast cien plynu pre domácnosti od januára budúceho roka. Plné premietnutie trhových cien plynu do cien pre domácnosti by tak mohlo i v budúcom roku infláciu zrýchliť až k úrovniam okolo 13–14%, a to i v prípade, že tlak na ceny energií sa čiastočne uvoľní. Predpokladáme však, že vláda sa bude (podobne ako pri cenách elektriny) snažiť prenos vyšších trhových cien plynu do ich cien pre domácnosti aspoň čiastočne tlmiť.

Matej Horňák, analytik SLSP

Aj z dôvodu pretrvávajúcich zvýšených tlakov na trhoch sme v týchto dňoch zrevidovali náš odhad priemernej miery inflácie pre tento rok na 10,5% s predpokladom istého upokojovania v druhej polovici roka. Predpokladáme nielen postupné vyprchávanie bázických efektov, ale aj určité sprehľadnenie situácie na svetových trhoch, čo by mohlo pomôcť nielen k upokojeniu rastu cien, ale aj väčšej predvídateľnosti v podnikateľskom prostredí a tým povzbudiť ekonomickú aktivitu. Neistota však stále ostáva vysoká.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #ceny #Slovensko #analytici