Pokračovanie článku: Ceny prepisujú historické maximá. Potraviny uberú z peňaženiek stále viac, kedy príde vrchol? (anketa)

Branislav Karmažin, analytik NBS

Tempo rastu cien potravín prepisuje historické maximá. Vrchol však očakávame až v poslednej tretine roka. Potraviny tak uberú z peňaženiek ešte viac. Ich vysoké ceny budú postupne pôsobiť aj na zmeny v štruktúre spotreby domácností.

Jana Glasová, analytička 365.bank

Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia u nás dvojciferná a v letných mesiacoch prekročí hranicu 13 respektíve 14 percent. Zároveň predpokladáme, že priemerná inflácia za celý tento rok sa bude približovať k úrovni 10 percent.

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte viac Takto draho ešte nebolo vyše 20 rokov. Pozrite si, ktoré položky išli najviac hore (+ tabuľky)

Smerom nahor budú infláciu tlačiť hlavne vysoké ceny potravín, ropy a energií, ktoré prudko rastú ako dôsledok vojny na Ukrajine. Drahé potraviny nás budú trápiť celý tento rok a ich zdražovanie bude ešte naberať na sile. Vojna na Ukrajine prispieva k zdražovaniu potravín dvoma spôsobmi. Prvým z nich je spomínané zdražovanie energií a benzínu, čo sa následne premieta do cien všetkých ostatných tovarov a služieb. Druhým spôsobom je priame zvyšovanie cien obilnín, rastlinných olejov či kŕmnych zmesí, keďže Ukrajina aj Rusko sú ich dôležitými exportérmi.

Drahé energie aj potraviny sa následne premietajú aj do rýchlo rastúcich cien služieb – v reštauráciách a kaviarňach, v ubytovaní, v oblasti cestovania a dovoleniek, ale tiež napríklad aj v službách osobnej starostlivosti.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #ceny #Slovensko #analytici