Ceny prepisujú historické maximá. Potraviny uberú z peňaženiek stále viac, kedy príde vrchol? (anketa)

Inflácia znova láme svoje rekordy. Číslo 12,6 percenta nezažilo Slovensko vyše 20 rokov. Doba zdražovania stále pokračuje. Percentá najviac ťahajú hore potraviny. To ešte nie je koniec, zhodujú sa analytici. V ankete odpovedajú, kedy sa dočkáme vrcholu rastu cien.

15.06.2022 05:30
kalkulačka ruky peniaze euro Foto:
Ilustračná fotka
debata (39)

Inflácia na Slovensku zaznamenala v máji nové maximum, a to 12,6 %. Medziročne rástla tretí mesiac dvojciferným tempom a podľa Štatistického úradu SR je najvyššia od júna 2000. Naďalej stúpajú najmä ceny potravín, pohonných hmôt a energií. Výrazne si Slováci priplatili už aj v reštauráciách a kaviarňach, za ubytovacie služby a najnovšie aj za odevy a obuv.

Takto draho tu nebolo vyše 20 rokov. Ceny rastú najrýchlejšie od roku 2000, ukázali v utorok nové čísla Štatistického úradu. Ťahajú ich, dá sa povedať, už klasické položky: potraviny, benzín a nafta či energie. „Výrazne sme si museli priplatiť už aj v reštauráciách a kaviarňach, za ubytovacie služby a najnovšie aj za odevy a obuv,“ tvrdia štatistici. Inflácia medziročne rástla už šestnásty mesiac za sebou.

Video
Ide o peniaze: Ak máte peniaze na účte, má zmysel ich rozumne minúť ako nechať znehodnotiť infláciou? Odpovedá František Burda, investičný analytik spoločnosti FinGO.sk. Odvysielané 25. 5. 2022.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #ceny #Slovensko #analytici