Pokračovanie článku: Mestá a obce čakajú „plynové“ prázdniny. Heger s Krajniakom im sľubujú peniaze na solárne panely

Mestá a obce v štrajkovej pohotovosti

Zástupcovia tripartity s premiérom diskutovali aj o takzvanom rodinnom balíčku za viac ako miliardu, ktorý minulý týždeň prezidentka vetovala. Dôvodom boli podozrenia z neodôvodneného extrémneho zrýchlenia legislatívneho procesu bez diskusie a zapojenia odbornej verejnosti.

„Kritizujeme najmä to, že od začiatku volebného obdobia sa neprimerane veľa opatrení prijíma mimoriadne rýchlo. Vyvrcholilo to vetovaným balíčkom,“ povedal Machunka. Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO) sa podľa neho správa schizofrenicky a pobúrili ho aj ministrove argumenty na zrýchlené schvaľovanie návrhu. „Povedal, že keby to prechádzalo riadnym pripomienkovaním, z návrhu ostane len torzo. Možno jednoducho preto, že je zle pripravený,“ skonštatoval.

Kaliňák na margo balíčka poznamenal, že na ich otázky k tejto téme premiér neodpovedal. „Naša štrajková pohotovosť preto ďalej platí a budeme to ďalej riešiť na orgánoch ZMOS koncom júna. Sociálny dialóg nemôže byť o tom, že sa z médií budeme dozvedať, čo si vláda myslí,“ zdôraznil.

Premiér Heger sa vyjadril, že pre samosprávy pripravujú v dôsledku navrhovaného daňového bonusu z problémového balíčka pre rodičov kompenzácie ušlých príjmov, o ktoré by samosprávy bonus pripravil. Uskutočniť to chce tak ako v prípade zamestnávateľov – „optimalizáciou daňového mixu“.

Eduard Heger o kompenzácii pre samosprávy:

„Ministerstvo financií už predstavilo svoje opatrenia prvej zo skupiny zástupcov samospráv, a to Únii miest Slovenska. Diskusia bude prebiehať aj so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska a žúp. Je dôležité, aby diskusie prebehli v najbližších týždňoch,“ dodal Heger.

Samosprávy ale žiadajú viac informácií. Doteraz im totiž Matovičov rezort navrhol napríklad pôžičky. „V nadväznosti na prorodinný balík pomoci (ministerstvo financií, pozn. red.) pripomína, že samosprávam ponúka pomocnú ruku, a to ako v návratnej, tak aj v nenávratnej forme. Ministerstvo pozýva ZMOS, ÚMS a SK8 na detailnejšie rokovania, týkajúce sa napríklad možnosti poskytnutia kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií,“ informoval rezort financií koncom mája v stanovisku pre médiá.

„Nevieme, čo tým mysleli a čo tá kompenzácia má znamenať. Ak nám ponúknu novú pôžičku, ktorou zaplatíme ich rozhodnutie, len nás naučia žiť na dlh,” odmietol návrh Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #energie #plyn #ZMOS #tripartita