Pokračovanie článku: Mestá a obce čakajú „plynové“ prázdniny. Heger s Krajniakom im sľubujú peniaze na solárne panely

Štyristo tisíc zamestnancov chce viac peňazí

Druhý problém, ktorý na tripartite riešili, boli platy štátnych zamestnancov. „Povedal som zástupcom zamestnancov, že som si vedomý okolností, ktorým čelíme. Preto som im ponúkol diskusiu o možnom skoršom termíne mzdových kompenzácií s výhľadom na ďalšie dva roky vlády,“ sľuboval Heger.

Aktuálne si od prvého júla zamestnanci verejnej správy a štátnej služby prilepšia o 3 percentá. Odborári však koncom mája žiadali vládu o 10-percentné zvýšenie. Požiadavka sa týka približne 400-tisíc zamestnancov vrátane učiteľov. „Prekáža nám nekomunikácia s vládou. Celé dva roky sme pri prijímaní kľúčových rozhodnutí obchádzaní. Dnes sme to komunikovali premiérovi. Až najbližšie dni a týždne ale ukážu, či bude prísľub skvalitňovania sociálneho dialógu realizovaný,“ vyhlásila viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte viac Platy rastú pomalšie ako ceny. Sedem profesií však infláciu predbehlo

Ako však premiér pripustil, zámer plošne zvýšiť platy všetkým zamestnancom štátnej a verejnej správy, nielen učiteľom a lekárom, so sebou prinesie aj zvýšenie daní. V druhej oblasti tak Heger apeloval na zamestnávateľov. „Preto som im ponúkol rokovanie týkajúce sa optimalizácie daňového mixu. Budeme sa snažiť znižovať daňovo-odvodové zaťaženie na strane práce, čo budeme kompenzovať zvýšením daňového zaťaženia na strane spotreby, majetku a negatívnych externalít,“ poznamenal.

Eduard Heger po rokovaní tripartity:

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka však na výsledky rokovaní reagoval kriticky. „Sme veľmi znepokojení stavom verejných financií, máme historicky najvyšší dlh. Odporučili sme preto vláde zostaviť konsolidačné balíčky na vyrovnanie verejných financií, to je ústavná povinnosť. My chceme byť aktívne pri tejto diskusii, najmä čo sa týka prípadného zvyšovania daní,“ vyčítal vláde Machunka.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #energie #plyn #ZMOS #tripartita