Pokračovanie článku: Mestá a obce čakajú „plynové“ prázdniny. Heger s Krajniakom im sľubujú peniaze na solárne panely

Inflácia nepoľavuje, práve naopak

Pesimistické výhľady na najbližšie mesiace ohľadom cien a energií potvrdil v pondelok aj guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Upozornil, že inflácia na Slovensku je dvojciferná a je viac než pravdepodobné, že dvojciferná ostane aj na budúci rok. „Je oveľa, oveľa vyššia, ako by sme chceli, a vysoká ešte určitý čas zostane. Hlavnou príčinou rastúcich cien sú vyššie náklady na energie,“ zdôraznil.

„Robili sme si prieskum medzi krajmi a máme rozpätie od mierneho poklesu cien až po nárasty o 150 percent. Priemer je cez 30 percent, čo už považujeme za krízové,“ vyčíslil situáciu v samosprávach ešte vo februári Jozef Viskupič (OĽANO), predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda krajskej organizácie SK 8. Odvtedy však inflácia zrýchlila na dvojciferné čísla.

hypotéka, bývanie, Čítajte viac Banky spomalili zdražovanie hypoték. Krok ECB však môže sadzby opäť poslať vyššie

Na rast cien upozornil aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). V poslednej májovej prognóze skonštatoval, že hoci sa na začiatku roka 2022 očakávalo, že sa situácia ustáli a že veľkoobchodné ceny energií postupne klesnú, novšie prognózy nenaznačujú výrazný pokles cien ani do konca roka 2024. A kým domácnostiam môže pomôcť aspoň cenová regulácia, odberatelia v podnikateľských kategóriách, kam patria aj samosprávy, sú na tom podľa regulátora horšie. ÚRSO vyčíslil, že môžu očakávať nárast nákladov za energie v prípade odberu elektriny aj plynu oproti minulému roku aj o viac ako 60 %. „Bohužiaľ, je to realita,“ konštatoval regulačný úrad.

Najhoršie sú na tom práve tí, ktorí nestihli uzavrieť zmluvu s fixnou cenou do konca roka 2021, prípadne im aktuálna zmluva končí v tomto období. Vzhľadom na nedostatky na veľkoobchodných trhoch im totiž dodávateľ dokáže zabezpečovať nákup komodity prakticky len na spotovom trhu, čoho dôsledkom je, že sú vystavení najextrémnejším cenám, ktoré sa navyše v priebehu času veľmi dynamicky menia.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #energie #plyn #ZMOS #tripartita