Banky spomalili zdražovanie hypoték. Krok ECB však môže sadzby opäť poslať vyššie

Prudké zdražovanie hypoték sa spomaľuje. Jarná vlna skokového zvyšovania úrokov na úveroch na bývanie je už, zdá sa, za nami. Priemerná sadzba novoposkytnutých hypoték vyskočila spod jedného percenta na aprílových 1,28 percenta. A to v posledných číslach ešte nie sú premietnuté nárasty sadzieb za máj. Ľudia sa rýchlo snažili „predzásobiť“ čo najdlhšími fixáciami za čo najnižšie úroky.

12.06.2022 17:37
hypotéka, bývanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto si nerefinancoval hypotéku v prvých mesiacoch tohto roka, môže teraz poriadne ľutovať. Všetky banky niekoľkokrát zvyšovali sadzby. Od krátkych až po dlhé fixácie. Napríklad hypotéku na 10 rokov bolo začiatkom roka možné dostať za 0,99 percenta. Dnes? Začínajú sa približne od 2,5 percenta. Rovnaký osud postihol aj krátkodobé fixácie.

„Neznamená to, že sme si zažili všetky zvyšovania, ktoré nám trh v tomto roku priniesol, ale skôr to, že už by to malo postupovať pomalšie. Nemyslím si, že by sa situácia ohľadom zvyšovania sadzieb mala výrazne meniť,“ hovorí Bruno Gábel zo spoločnosti ProHypo.

Mladí chcú vlastné bývanie. Aj za cenu čakania či uskromnenia sa

Mladí ľudia do 36 rokov túžia po vlastnom bývaní, a to aj za cenu dlhšieho čakania alebo zľavenia z pôvodných nárokov, ukazuje prieskum UniCredit Bank.

Až 30 percent obyvateľov Slovenska je podľa prieskumu ochotných zľaviť zo svojich pôvodných požiadaviek a zobrať si hypotéku na menšiu nehnuteľnosť, než pôvodne zamýšľali, prípadne vymeniť lokalitu za lacnejšiu. Dáta ukazujú, že záujemcovia o hypotéku plánujú tiež našetriť rezervu, kým si vezmú hypotéku. Naopak, 21 percent opýtaných plánuje počkať, či sa situácia na trhu nezmení a ceny bytov nepôjdu dole. Takmer 30 percent mladých ľudí sa v prieskume vyslovilo, že na hypotéku za existujúcich podmienok nedosahujú, a to ani v prípade, že by si kúpili malý byt do 45 metrov štvorcových.

Orientačný prieskum UniCredit Bank je z prelomu apríla a mája 2022. Prieskum bol realizovaný prostredníctvom on-line panela výskumnej agentúry IPSOS a zúčastnilo sa ho 660 respondentov zo Slovenskej republiky. (tom)

Požičiava sa stále vo veľkom

Klesá aj záujem ľudí brať si nové či refinancovať staré úvery. Za marec rozdali banky hypotéky v objeme viac ako 3 miliardy eur. Ide o rekord. V apríli to bolo už „iba“ 2,4 miliardy eur. Medzimesačne ide o výrazný pokles, no stále je to druhý najsilnejší mesiac v histórii.

Tieto čísla potvrdzuje najväčšia banka v poskytovaní hypoték – Slovenská sporiteľňa – so štvrtinovým podielom. „Úvery na bývanie lámali v marci rekordy, veľa ľudí sa snažilo získať úver pred tým, ako stúpnu sadzby. Záujem bol nielen o nové úvery, keď takzvaný efekt predzásobenia potiahol objem novoposkytnutých úverov, ale výrazne sa zvýšila aj aktivita v refinancovaní,“ tvrdí hovorkyňa finančného domu Marta Cesnaková.

„V posledných mesiacoch zaznamenávame neutíchajúci záujem klientov o úvery na bývanie. V porovnaní s minulým rokom vnímame nárast záujmu u klientov o úvery,“ tvrdí Simona Miklošovičová z Tatra banky. V máji sa už situácia trochu stabilizovala, opisuje situáciu na trhu Vladimír Mandzák zo spoločnosti Universal maklérsky dom.

„No ešte stále pociťujeme zo strany bánk mierne nárasty úrokov. Aktuálne ešte dobiehajú čerpania hypoték z tohto obdobia, pretože záujem klientov, ktorí sa báli zvyšovania úrokov, tak stúpol, že ich banky nestíhali spracovávať,“ pokračuje Mandzák.

Hovorí, že silný záujem pokračuje aj pri nových úveroch, aj pri refixáciách. „Stále sú na trhu banky, ktoré ponúkajú zaujímavé úroky a napr. uhrádzanie sankcie za predčasné splatenie úveru pri refinancovaní. Predpokladám, že tento stav potrvá ešte 2–3 mesiace,“ dodáva Mandzák.

Aktuálny trend sledujú aj v Prima banke. „Aktuálne zaznamenávame stále silný záujem klientov o refinancovanie hypoték, pričom zvýšený záujem je aj naďalej pri hypotékach s dlhšími fixáciami (5-ročnej a 7-ročnej),“ potvrdzuje trend aj Eva Čonková z Prima banky, ktorá ovláda desatinu hypotekárneho trhu.

Čo spraví s úrokmi krok ECB

Aj keď vlna zdražovania nateraz utíchla, do hry prichádza nový faktor, ktorý môže úroky opäť poslať vyššie. A to rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) od júla zvýšiť sadzbu o 0,25 percentného bodu a v septembri o ďalších 0,25 alebo až 0,5 percentného bodu. Navyše, nie sú vylúčené ani ďalšie zvýšenia sadzieb ECB v tomto roku.

Ak idú úroky hore, peniaze sa stanú drahšími. Keď sú úroky vyššie, pôžičky sú drahšie, úverovanie sa spomaľuje a ceny by nemali až tak prudko rásť. Toto je cieľ centrálnych bankárov ECB so sídlom vo Frankfurte. Úrokové sadzby sú ich najväčšími zbraňami, ktoré môžu použiť v boji proti vysokej inflácii.

Časy ultranízkych sadzieb sú tak zrejme nenávratne preč. Čo to znamená pre bežných ľudí na Slovensku? Zjednodušene, aj keď banky spomalili v dvíhaní sadzieb, krok ECB môže opäť spustiť vlnu zdražovania úverov.

„Situácia na medzibankovom trhu sa v dôsledku stanoviska ECB, rastúcej inflácie a správania investorov mení takmer každý deň a výrazne narastajú i náklady banky pri poskytovaní hypoték. Ak bude trend rastúcich nákladov pokračovať, nevylučujeme nárast sadzieb na hypotékach,“ avizuje Miklošovičová z Tatra banky.

Podobne to vidí aj najväčší hráč zo Slovenskej sporiteľne. „Očakávané zvyšovanie sadzieb ECB sa na finančných trhoch prejavuje vyššou cenou peňazí už približne od začiatku roka 2022. Zvýšené náklady financovania sme už postupne museli premietnuť do cien hypoték, preto posledné vyhlásenia ECB priamo nepovedú k zvyšovaniu hypotekárnych sadzieb. Sadzby ale naďalej rásť môžu, ak trhy budú očakávať výraznejšie alebo rýchlejšie zvyšovanie zo strany ECB, ako sa pôvodne predpokladalo,“ hovorí Marta Cesnaková.

To, že pôjdu úroky ešte viac hore, potvrdzuje aj finančný analytik z portálu Finančný kompas Matej Dobiš. „Piatková zmena úrokových sadzieb ECB potvrdzuje, že banky s navyšovaním zďaleka neskončili,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #Slovensko #hypotéka #úrok