Zdražovanie nafty a benzínov sa neskončilo. Cena bude rásť, predpokladá analytička

Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach bude pokračovať. Na základe vysokých trhových cien ropy to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová. „Zároveň ale platí, že Slovensko spolu s Maďarskom a Českom dostalo výnimku zo zákazu dovozu ruskej ropy, keďže ten sa netýka ropy dovážanej potrubím. Tento fakt by teda nemal tlačiť na rast cien ropy u nás. Európsky trh ale bude čeliť nižšej ponuke ropy, keďže tú embargo ešte viac obmedzí. Nadchádzajúca letná motoristická sezóna naopak zvyšuje dopyt, čo bude tlačiť ceny ropy a benzínu nahor,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.

12.06.2022 15:41
auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia... Foto: ,
Motoristi nielen na Slovensku, ale v celej Európe cítia nepríjemné zdraženie pohonných hmôt. Niekdajšie Československo zažilo aj iný energetický šok: v januári 1979, keď zlyhala elektrizačná sústava. Ilustračné foto.
debata (14)

Podľa údajov Štatistického úradu SR za 22. tohtoročný týždeň ceny benzínu na našich pumpách pokračovali druhý týždeň v raste. Liter 95-oktánového benzínu sa tak minulý týždeň predával za priemernú cenu až 1,852 eur a na týždňovej báze si pripísal 1,4 percenta. Cena 98-oktánového benzínu taktiež vzrástla, a to o 2,1 percenta na úroveň 2,043 eur za liter. No a po predchádzajúcich poklesoch sa opäť zvýšili aj ceny nafty, a to o 0,9 percenta na úroveň 1,778 eur za liter.

Aj v medziročnom porovnaní si za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší o zhruba 37 percent ako vlani a benzín 98 o 32 percent. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 49 percent drahšia ako vlani.

Benzina-ORLEN-premiova-paliva-2 Čítajte viac Po zdražovaní v predošlých týždňoch by sa mali ceny palív stabilizovať

Pre prijaté embargo na dovoz ruskej ropy sa rast cien na svetovom ropnom trhu zintenzívnil a ropa Brent sa dostala až nad 120-dolárovú hranicu. Na takýchto úrovniach sa držala aj tento týždeň a hýbala sa v rozmedzí 120 až 124 amerických dolárov za barel. Smerom nahor je podľa analytičky ropa tlačená dohodou EÚ na čiastočnom zákaze dovozu ruskej ropy, ďalej tiež vývojom pandemickej situácie a dopytu v Číne a taktiež začiatkom letnej motoristickej sezóny. Tá totiž zvyšuje dopyt po pohonných látkach vo svete.

„Dohoda únie na znížení dovozu z Ruska podporuje obavy, že na trhu bude počas letnej sezóny vysoký dopyt a nižšia ponuka ropy. Tomuto napomohli aj kroky Saudskej Arábie, ktorá zvýšila ceny ropy pre ázijských odberateľov viac než sa očakávalo, čo nasvedčuje tomu, že ponuka bude naďalej nedostatočná. Ropnému trhu nepomohol ani kartel OPEC+, ktorý síce rozhodol o výraznejšom zvýšení produkcie, ale aj tak to je nedostatočné a nedokáže to pokryť výpadok ruskej ropy,“ konštatovala Glasová.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ceny