Pri Banskej Bystrici zamestnáva Arménec 150 ľudí, teraz predáva akcie na pražskej burze

Rodinná firma high-tech, ktorá bola založená na zelenej lúke v Banskej Bystrici, je už na slovenskom trhu 26 rokov. Od začiatku júna ponúka svoje akcie na pražskej burze. Vynaložené finančné prostriedky z predaja plánuje investovať do inovácií.

10.06.2022 16:20
gevorkyn Foto:
Gevorkyan
debata (4)

Ide o historicky prvú slovenskú spoločnosť, ktorá financuje rozširovanie výroby prostredníctvom akcií. „Nadobudnuté finančné prostriedky pôjdu na rozšírenie výrobných kapacít, prístavbu nových hál, vybudovanie generátorov na vodík, na fotovoltaické panely,“ upresnil zakladateľ a súčasný vlastník Gevorkyanu, Artur Gevorkyan z Arménska

Firma podniká v oblasti práškovej metalurgie. „Materiálová škála pre výrobu komponentov je široká, od železa, nehrdzavejúcu oceľ, cez bronz, meď, striebro a mosadz. Nesmiernou výhodou je namiešanie materiálu presne podľa priania a požiadaviek zákazníka,“ uvádza o sebe spoločnosť na webe.

Vyrába viac ako 2000 rozličných typov súčiastok. Komponenty sú dodávané do automobilového priemyslu, ručného náradia, zámkových a ochranných systémov, ropného priemyslu, záhradnej, poľnohospodárskej a stavebnej techniky, šijacích strojov, kompresorov, medicíny, kozmetického a módneho priemyslu.

Po týždni predala 875-tisíc akcií, uvádza česká Fio banka.

Gevorkyan
Gevorkyan
+4Gevorkyan

Firma, podľa prospektu akcií ponúkla investorom takmer tri a pol milióna kusov akcií. Verejná ponuka prebieha od začiatku do 15. júna 2022. Cenové rozpätie objednávok si firma stanovila na 9,99 eur až 12,21 eur na jednu akciu. Minimálny počet akcií, ktoré si môže budúci akcionár objednať je sto kusov. Maximálny je obmedzený len celkovým počtom ponúkaných akcií.

Očakávané výnosy akcií sa budú odvíjať od dosiahnutého emisného kurzu akcií. Emitent odhaduje čisté výnosy ponuky až na 35 miliónov eur. Celkové náklady na trh a verejnú ponuku akcie, s čím sú spojené aj náklady na auditora, emitenta, poplatky, právnika, notára odhaduje spoločnosť na jeden milión eur bez DPH.

Všetky získané investície chce firma investovať hlavne na Slovensku. „Výrobné kapacity budeme rozširovať iba na Slovensku. Máme dosť zákaziek a výroba je moc komplikovaná, aby sme ju zo dňa na deň niekam prenášali,“ upresnil Gevorkyn. Firma v súčasnosti zamestnáva zhruba 150 zamestnancov.

Ďalej tvrdí, že sa samotný proces predaja akcií dotkne aj pracovných miest. „Nových zamestnancov už pribudlo okolo 40 a ďalších 40 plánujeme prijať podľa potreby budúci rok,“ dodal. Čo je ale podstatné že v prvom rade peniaze budú použité na financovanie robotizovaných pracovísk po celej výrobe. Ľudí budú v Gevorkyne dopĺňať iba na úsekoch kde robotizácia nebude efektívna.

dom, obnoviteľné zdroje, Čítajte viac Ceny nehnuteľností rastú. Ako sa na nich skutočne zarába

V súčasnosti poskytuje produkty svojim zákazníkom do viac ako 30 krajín sveta, od Brazílie, Kanady, Mexika, USA, cez celú Európu až po Čínu, Izrael a Indiu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Banská Bystrica #burza #firma