Cena oleja sa zvyšovať nebude, skôr sa stabilizuje, tvrdí šéf spoločnosti Palma

Cena oleja by sa zvyšovať nemala, skôr sa stabilizuje. Bude to však závisieť od vývoja situácie vo svete. Pre portál nasvidiek.sk to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Palma Martin Varga.

09.06.2022 11:10
V Buzici otvorili továreň na lisovanie... Foto:
Ilustračná fotka
debata

„Cenu oleja začala ovplyvňovať covidová situácia. Tým vznikli aj zvýšené náklady na logistiku či prepravu. Kým olej spadal do tých lacnejších kategórií, postupne sa jeho cena začala zvyšovať. To, čo sa udialo od februára, a teda že vznikol nedostatok oleja v niektorých štátoch, tým vznikol dopyt," tvrdí Varga. Pri vyššom dopyte podľa neho, prirodzene, rastie aj cena. „Keď sa kedysi predávalo semienko repky za 300 eur za tonu, dnes sa predáva za 1 000 eur za tonu," uviedol Varga. Okrem toho podľa neho rapídne vzrástli ceny vstupov, ako plyn alebo elektrina či benzín, čo sa prejavilo v tom, že olej stojí aktuálne viac ako dvojnásobok.

Vlcan Čítajte viac Roľník naháňal pri Trnave ministra Vlčana. Chcel od neho odpoveď, na ktorú čaká už dlho

„Aj keď sme si povedali počas pandémie COVID-19, že cena už nemôže byť vyššia, napokon tomu tak bolo," podčiarkol. Ceny oleja podľa Vargu stúpajú z dôvodu, že Ukrajina momentálne nevyváža slnečnicový olej v dostatočnom množstve. Aj keď sa situácia na trhu upravila a Ukrajina vyvezie tri až päť percent slnečnicového oleja, podľa neho je dôležité kontrolovať jeho kvalitu. Z tohto dôvodu sa zvyšujú požiadavky v Európskej únii aj na iné oleje, ktoré slnečnicu nahrádzajú, ako repkový, fritovací a olivový.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cena #olej