Pokračovanie článku: Alkohol, hazard a Slovnaft. Matovič by zdaňoval, ale kto to nakoniec všetko zaplatí?

Športové kluby sa boja o sponzorov

Navrhovaná zmena je podľa stávkových kancelárií pre licencovaných prevádzkovateľov dokonca likvidačná, pretože znamená zvýšenie odvodov takmer o sto percent. „Licencovaní prevádzkovatelia prehrajú, lebo nebudú schopní konkurovať nelicencovaným zahraničným prevádzkovateľom – tí na Slovensku žiadne odvody platiť nemusia. Práve táto neschopnosť konkurovať hráčov vyženie na nelegálny trh s nulovou ochranou,” upozorňuje Peter Papánek, výkonný riaditeľ asociácie slovenských stávkových spoločností.

Daň z hazardu je dnes 22,7 percenta zo ziskov. Pri porovnaní s inými európskymi krajinami je na Slovensku už v súčasnosti vyššia miera zdanenia (aj v prípade kurzových stávok, aj v prípade on-line kasína) ako je európsky priemer, teda 17 až 19 percent.

Proti extra zdaneniu stávkových kancelárií namietajú aj zástupcovia športových zväzov, ktorí tvrdia, že stávkové spoločnosti sú významným pilierom financovania športu. Obávajú sa, že vyššia daň by ich mohla pripraviť o sponzoring už dnes podfinancovanej štátnej podpory športu a mládeže. Niektorí sponzori už navyše mali neoficiálne avizovať ukončenie spolupráce.

Matovič chce nové dane doniesť na vládu o týždeň znova a počíta s tým, že návrh sa dostane na najbližšiu schôdzu do parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #Richard Sulík #Igor Matovič #nové dane