Na Slovensku sa stavia menej bytov. Najväčší pokles je cítiť v hlavnom meste

Na Slovensku sa v 1. štvrťroku 2022 dokončilo 4078 bytov, medziročne ich počet klesol o 9,1 percenta. Aj v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020, ktorý bol minimálne zasiahnutý pandémiou, bolo aktuálne dokončených o 10 percent menej bytov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

08.06.2022 09:54
reality, byt, dom, byvanie, Foto:
Byty v Bratislave
debata (2)

Podobne ako v predchádzajúcich štvrťrokoch bola situácia vo výstavbe bytov v krajoch značne rozkolísaná. V štyroch z ôsmich krajov Slovenska prišlo medziročne k úbytku dokončených bytov, pričom poklesy do 15 percent sa zaznamenali v Žilinskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji. Vysoký, takmer tretinový prepad výstavby sa prejavil v Bratislavskom kraji, ktorý patril dlhodobo k regiónom ťahajúcim rast výstavby.

Pokles výstavby v regióne okolo hlavného mesta sa prejavuje už niekoľko štvrťrokov. To spôsobilo, že sa náskok Bratislavského kraja v počte dokončených bytov pred ostatnými regiónmi výrazne znížil. Zatiaľ čo v predošlých rokoch každý štvrtý dokončený byt bol práve v Bratislavskom kraji, aktuálne je to len každý šiesty byt, čo bol podiel porovnateľný s Trnavským krajom.

Prešov, byty Čítajte viac 25-tisíc nájomných bytov za rok, 200 eur za dvojizbový byt. Kollár sľuboval lacné bývanie, aká bude realita?

Naopak, dynamický, až tretinový nárast počtu skolaudovaných bytov zaznamenal Banskobystrický kraj, dvojciferné prírastky dosiahli aj Košický (o 12,6 %) a Trenčiansky kraj (o 11,8 %). Tri štvrtiny zo všetkých dokončených bytov boli rodinné domy.

Počet začatých bytov počas prvého štvrťroka 2022 zaznamenal oživenie. Celkovo sa začalo stavať 4351 bytov, čo bolo o 6,1 percenta viac ako pred rokom. Aktuálny počet začatých bytov však stále nenabral rekordné hodnoty z 1. štvrťroka 2020.

Z celkového počtu začatých bytov tvorili rodinné domy 65 percent. Počet začatých bytov v rodinných domoch však nekopíroval celkovú tendenciu a bol medziročne nižší. Rast rozbehu výstavby tak išiel celý na vrub vyššieho počtu začatej výstavby bytov v bytových domoch. Súčasne bolo ku koncu marca 2022 na Slovensku rozostavaných vyše 80.000 bytových jednotiek, čo bolo o 6 percent viac ako pred rokom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #stavba #Slovensko