Pokračovanie článku: Roľník naháňal pri Trnave ministra Vlčana. Chcel od neho odpoveď, na ktorú čaká už dlho

Obnova do 30 rokov

Koľko potrvá obnova a kedy sa jej dočkáme? Predseda najväčšej samosprávnej organizácie SPPK Emil Macho na rovinu povedal, že uplynie ďalších 30 rokov, kým sa Slovensko dočká toho, že z desiatich bravčových rezňov bude osem pochádzať zo slovenských fariem. Tieto slová vari najvýstižnejšie aj pre laika hovoria o miere úpadku. Na Slovensku máme totiž už len 50 fariem ošípaných, ktoré sú schopné do týždňa poslať na bitúnok kamión plný ošípaných. Stovky podnikov sa chovu prasiat vzdali, jednak z ekonomických dôvodov, jednak sa radikálne zmenil vzťah obyvateľstva k poľnohospodár­stvu. Farmy živočíšnej výroby rušia, pretože sa z nich šíri zápach a tiež preto, že obecné zastupiteľstvá povolili výstavbu ich blízkosti.

Poradí si krajina s množstvom výziev, ktorým čelí v okamihu, keď potraviny nebezpečne dražejú, práca v poľnohospodárstve ľudí neláka, pretože zárobky sú nižšie o zhruba jednu pätinu až štvrtinu oproti celoštátnemu priemeru?

V Dolnej Krupej si poľnohospodári mohli... Foto: Jozef Sedlák
jozef V Dolnej Krupej si poľnohospodári mohli prehliadnuť na 28 hektároch 856 políčok s rôznymi plodinami.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan sľubuje zmenu. Od nového programového obdobia štát naleje do poľnohospodárstva o 288 miliónov eur viac, čím zvýši spoluúčasť z 25 na 37 percent. Lenže také Česko má spoluúčasť národných zdrojov na úrovni 60 a Maďarsko až 80 percent.

Nepochybne možnosti ekonomiky nepustia, ale kráčame nielen v ústrety obrovskej klimatickej zmene, ale aj novým pomerom vo svetovej agrárnej politike. Slovensko už nemôže márniť čas ani zdroje. Krajina by mala využiť svoje prednosti, tradíciu, urobiť poľnohospodárstvo príťažlivejším pre mladých. Náznak toho Celoslovenské dni poľa ukázali, keď pozvanie naň využili študenti stredných odborných škôl.

Supermoderné stoje, ktoré uvideli na výstave, chlapcov a dievčatám presvedčili, že aj hospodárenie na pôde môže byť atraktívne. Pravda o mladých, čo sa upísali poľnohospodárstvu, prinesie reportáž.

Napokon jedna dobrá správa. Nielen o slovenské obilie, ale aj nové odrody tvrdej pšenice, tzv. durumky, je mimoriadny záujem. Osivo Zvolen, ktoré odrody šľachtí, ich vyváža už nielen do Poľska, ale aj do pobaltských štátov. Z automobilového Detroitu sa treba vrátiť naspäť na pôdu. Tá je večnou a nespochybniteľnou kolískou a darkyňou života.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #poľnohospodárstvo #Slovensko #roľník