Pokračovanie článku: Platy rastú pomalšie ako ceny. Sedem profesií však infláciu predbehlo

Zamestnanosť na začiatku roka stúpla

Celkovo z 18 odvetví ekonomiky sledovaných pri zamestnanosti v 1. štvrťroku 2022 počet pracujúcich medziročne vzrástol v 12. Počet pracujúcich stúpol ako vo výrobných odvetviach, tak v službách, v ktorých však situácia zostala rozkolísaná. V podielovo najvýznamnejšom priemysle bol nárast 2,4 %, v pandémiou skúšaných ubytovacích a stravovacích službách, ako aj v umení a zábave to bol viac ako štvrtinový rast počtu pracujúcich.

BRATISLAVA, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23, 2015: tourists walk on Michalska street in Bratislava. In Middle Ages this street was part of a busy trade route linking the Baltic Sea with the Danube Čítajte viac Nová smutná realita na Slovensku v jednom grafe. Toto tu 10 rokov nebolo

Zamestnanosť podľa Výberového zisťovania pracovných síl (VZPS) v 1. štvrťroku 2022 medziročne rástla už tretí štvrťrok za sebou, rast dosiahol 2,8 % a počet pracujúcich2) na Slovensku sa zvýšil na 2 milióny 572 tisíc osôb. Celková zamestnanosť po sezónnom očistení oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa znížila o 0,2 % na 2 milióny 589 tisíc pracujúcich.

Zmena počtu pracujúcich od začiatku roku 2022 Foto: ŠÚSR
Zmena poct pracujucich 1Q22 Zmena počtu pracujúcich od začiatku roku 2022

Miera zamestnanosti, ktorá vyjadruje podiel pracujúcich z celkového počtu obyvateľstva, sa medziročne zvýšila o 2,9 percentu­álneho bodu (p. b.) na 75,9 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #nezamestnanosť #priemerná mzda #trh práce