Pokračovanie článku: Samozber jahôd vrcholí a čerešní začína. Komu sa nelení, tomu sa zelení a dokáže pekne ušetriť

Čerešne drahšie ako banány

Pred dvadsiatimi rokmi dovolenkujúcim Slovákom v talianskych Dolomitoch padli do oka na jednom z trhov v Merane nádherné čerešne. Kilogram predávali po 6 eur. Tá cena sa zdala našincom neuveriteľná. Dnes je bežná aj na Slovensku. Mnohým to nejde do hlavy, veď v okolí Dolných Vesteníc boli nádherné čerešňové sady a na Gemeri povyše Brdárky sa nájde ďalšie čerešňové kráľovstvo. Žiaľ, pomaly odumierajúce.

Pestovanie čerešní upadlo azda najviac spomedzi všetkých druhov ovocia, ak k nim neprirátame orechy, ktoré napadla nielen vrtivka orechová, ale aj korupčno-dotačná. Späť k čerešniam. V celej krajine je len 180 hektárov čerešňových sadov. Ďalšie tisíce stromov dožívajú v chradnúcich alejách popri cestách a čerešne rastú aj v prídomových záhradách a záhradkárskych osadách. V ostatných rokoch ich však silno poškodzuje moníliový úpal.

Kým profesionálni pestovatelia si vedia s chorobou poradiť, drobní pestovatelia aj pod tlakom ekologických hnutí ponechávajú stromy svojmu osudu. Ekologizovať, teda byť ohľaduplní voči životnému prostrediu, však neznamená neošetrovať. Kto chce byť ekologický musí vedieť o stromoch čo najviac. Ak sú stromy oslabené, treba im pomôcť, napríklad aj výživovými postrekmi.

Inak založenie jedného hektára nového sadu čerešní, ktorý má závlahu nielen na doplnenie vlahy a výživy stromov počas sucha, ale aj proti mrazom a siete zasa proti krúpam, vyjde na takmer sto tisíc eur. Tu je vysvetlenie, prečo sú čerešne drahšie ako banány.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jahody #čerešne