Pokračovanie článku: Samozber jahôd vrcholí a čerešní začína. Komu sa nelení, tomu sa zelení a dokáže pekne ušetriť

Ako na poľskú konkurenciu

Celkovo sa na Slovensku pestujú jahody na 220 hektároch a ročná produkcia presahuje tisíc ton. Najväčším konkurentom v produkcii jahôd je susedné Poľsko, kde dopestujú ročne stotisíc ton jahôd. Po tom, čo Poliaci prišli po anexii Krymu o ruský trh a teraz v dôsledku vojny na Ukrajine aj o trhy veľkých ukrajinských miest, možno očakávať najmä v druhej polovici júna silný prílev poľských jahôd na slovenský trh.

"Každý vie, že najlepšie jahody sú čerstvé. Tie, čo sem začnú prúdiť z Poľska, pochádzajú z nezrealizovanej produkcie, ktorú večer pestovatelia predávajú už len za cenu výrobných nákladov. Obchodníci naložia tieto "unavené“ jahody do áut a na druhý deň ich už predávajú po severnom a strednom Slovensku. Sú schopní stlačiť cenu hlboko pod tri eurá, ale nie je to samozrejme čerstvé ovocie,“ opisuje príbeh poľských lacných jahôd Marek Šály, pestovateľ z Tekovskej Breznice.

matka, kuchyňa, varenie, dieťa, bábätko, chudoba, rodina, jedlo, hrnce Čítajte viac Boj s biedou prehrávame. Do chudoby sa prepadlo 45-tisíc ľudí, miliarda od vlády ide úplne opačným smerom

Proti poľskej konkurencii sa bráni tým, že ponúka čerstvé voňavé jahody. Ich cena je naozaj dostupná – kilogram po 2,70 eura. Šály vraví, že do nej úplne nepremietol rast všetkých nákladov, "pretože pestujeme jahody predsa pre ľudí.“ Dôležitejšie je podľa neho mať jahodovisko vyzbierané ako nechať časť úrody zhniť na poli.

Inak na Slovensku ročne zostáva nepozberaných zhruba 30 percent z úrody jahôd. Otázka je ako ľudí motivovať k tomu, aby sa im oplatilo pozberať aj menšie plody. Podľa Vargu úplne vyzbieranie nie je iba vecou ceny, ale aj ochoty a trpezlivosti ľudí byť dlhšie na poli a pozbierať aj drobnejšie plody. "Žiaľ, spohodlneli sme,“ skonštatoval Varga na okraj hospodárnosti Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jahody #čerešne