Nové obmedzenie pre hypotéky: Kto ju môže dostať, koľko to bude a čo sa zmení? (Odpovede)

Čoraz viac ľudí si na dôchodok pribalí hypotéku a nemajú žiadne ušetrené peniaze. Preventívna finančná prehliadka, ktorú na slovenskej ekonomike spravila Národná banka Slovenska (NBS), ukázala, že stále viac ľudí bude svoj úver splácať aj na dôchodku.

03.06.2022 05:00
pár, dvojica, účty, kalkulácie, bývanie, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Banka navrhuje čiastočne upraviť ukazovateľ celkovej zadlženosti k príjmu pre úvery zasahujúce do dôchodku. V súčasnosti nebude mať táto úprava takmer žiadny vplyv na trh, ale predíde tomu, aby ľudia odchádzali do dôchodku s príliš veľkými hypotékami.

Na otázky k novinkám pre úvery zasahujúce do dôchodku pripravila Národná banka Slovenska otázky a odpovede:

Ako sa zmenia pravidlá poskytovania úverov?

Ak úver presahuje do dôchodku, bude mať upravený limit na celkovú zadlženosť k príjmu. Nastavenie limitu vychádza z aktuálnej praxe na trhu. Vplyv na aktuálne poskytované úvery bude preto minimálny. Aj v súčasnosti sa s rastúcim vekom znižuje celková zadlženosť k príjmu. Nezavádza sa žiadny vekový strop ani sa nezakazuje poskytovanie úverov na dôchodku.

Video
Ide o peniaze: Sú väčšie výhody alebo riziká splácania hypotéky aj na dôchodku? Odpovedá Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Odvysielané 30. 3. 2022.
dochodkyňa, dôchodok, penzia, dochodca Čítajte viac Na dôchodku ostáva s hypotékou na krku stále viac ľudí. Národná banka obmedzí požičiavanie, koho sa dotkne?

Dá sa obávať zhoršenia dostupnosti hypoték?

Nie. Táto úprava je navrhnutá tak, aby pôsobila predovšetkým preventívne a obmedzila kumuláciu rizík v budúcnosti. Vplyv na aktuálny trh úverov by mal byť minimálny. Dnes ešte pristupujú viaceré banky k strieborným hypotékam relatívne zodpovedne, ale silný konkurenčný tlak ich núti postupne uvoľňovať štandardy, čomu chce NBS do budúcnosti zabrániť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Slovensko #hypotéka #NBS