Pokračovanie článku: Takú cenu obilia svet nepamätá. Štát reaguje a schválil zákaz vývozu strategických surovín (+ letáky po novom)

2. Obchody budú predávať potraviny aj po dátume minimálnej trvanlivosti

Potraviny bude možné od júla predávať aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT). Je to významná novinka, ktorá sa dotkne spotrebiteľov, obchodníkov, ale aj charitatívnych organizácií. Dátumom minimálnej trvanlivosti sú označené potraviny ako napríklad cestoviny, ryža či múka. Sú to predovšetkým takzvané „suché potraviny“. Doteraz ich po tomto dátume obchody nemohli predávať, ale mohli ich poskytovať charitatívnym organizáciám. Dôležité je upozorniť na skutočnosť, že zmena sa nevzťahuje na tovar po dátume spotreby označený ako „spotrebujte do“. Ten naďalej štátna veterinárna a potravinová správa označuje za nebezpečný na konzumáciu.

Po novom potraviny po DMT budú môcť aj predávať spotrebiteľom za presne stanovených podmienok. Obchodníci ich budú môcť predávať, len ak sú bezpečné a len vo svojich predajniach, len 45 dní po termíne minimálnej trvanlivosti a budú musieť tieto potraviny predávať za podmienky, že budú zreteľne oddelené od ostatných potravín. V neposlednom rade bude musieť prevádzkovateľ s plochou prevádzky viac ako 400 štvorcových metrov takéto produkty najskôr ponúknuť aspoň jednej charitatívnej organizácii. Ak do 48 hodín organizácia ponuku odmietne alebo neprejaví o ňu záujem, môže dať obchodník potraviny do predaja.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora zásadne nesúhlasí s umožnením predaja potravín po uplynutí DMT. Hlavným dôvodom sú sanitárne riziká – DMT je výrobcom stanovovaný v záujme garantovať bezpečnosť príslušnej potraviny a zachovať jej kvalitatívne výživové ukazovatele. Výrobcovia potravín zásadne odmietajú niesť zodpovednosť za potraviny predávané po DMT a oprávnene sa obávajú možného ohrozenia dobrého obchodného mena v prípade predaja ich výrobkov po garantovanom DMT.

Zmena má pomôcť obchodníkom dopredať zásoby, ale aj pomôcť životnému prostrediu. „Týmto spôsobom sa otvorí nový kanál distribúcie takýchto potravín pre ľudí v núdzi. Pre obchodníkov to nie je otázka príjmu, ale vnímame to ako pomoc sociálne slabším občanom a tiež zlepšovanie životného prostredia, preto vnímame túto zmenu pozitívne,“ tvrdí pre Pravdu Martin Krajčovič, predseda SAMO.

„Veľkou výhodou je, že takýto tovar bude za nízku, symbolickú cenu dostupný pre všetkých ľudí, čo pomôže najmä sociálne slabším, ktorí však nie sú klientmi charitatívnych organizácií, a tým pádom k nemu doteraz nemali prístup,“ hovorí Alexandra Kolarik, šéfka občianskeho združenia Free Food, ktoré sa venuje znižovaniu plytvania potravinami na Slovensku.

Hierarchia „života“ tovaru po DMT tak bude takáto: najskôr tovar obchody ponúknu charitám, potom ich môžu 45 dní predávať na svojich pultoch. Následne môžu byť potraviny ponúknuté do zoo alebo chovateľských staníc a napokon do bioplynových spaľovní.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #vývoz #letáky #potravinová bezpečnosť #poľnohospodárske produkty