Takú cenu obilia svet nepamätá. Štát reaguje a schválil zákaz vývozu strategických surovín (+ letáky po novom)

Cena obilia letí do závratných výšok. Každým dňom vojny na Ukrajine sa zvyšuje. Európa takú zhánku po pšenici ešte nezažila. Kupuje sa už teraz rovno na koreni, hoci do žatvy zostáva ešte 4 až 6 týždňov.

26.05.2022 17:01
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (76)

To je aj dôvod, prečo si rezort pôdohospodárstva dal v parlamente schváliť nástroj na to, aby mohol v krajnej núdzi zastaviť vývoz obilia, olejnín či iných životne dôležitých surovín zo Slovenska. Štát jednoducho musí mať železnú rezervu potravín, keby sa situácia ešte viac vyostrila.

Slovensko je v obilí, repke olejnej aj kukurici prebytkové. Na ľudskú výživu potrebuje 500– až 600-tisíc ton obilnín a ďalších pár stotisíc ton kŕmnych zmesí pre ošípané, hydinu a hovädzí dobytok. Po tom, čo Ukrajina nedokáže doviezť zo svojich zablokovaných prístavov milióny ton obilia, jeho cena prekročila 430 eur za tonu. Takú cenu ešte história nepozná. To, samozrejme, zvýšilo záujem o slovenské obilie a obilniny. Krajina sa musí chrániť. Na druhej strane však Slovensko dováža také obrovské množstvá potravín, že nemôže úplne obmedziť vývozy. Preto štát zavádza oznamovaciu povinnosť pre všetkých, čo budú obilie vyvážať. A to z dôvodu, aby mal prehľad o tom, čo sa na trhu s potravinami na Slovensku deje.

Eduard Heger Čítajte viac Nulová daň za plyn? Návrh SaS podporil premiér Heger

Ako vždy za každým návrhom sú za ním nielen ekonomické, ale aj politické záujmy. To, že s návrhom prišiel Martin Fecko, bývalý štátny tajomník na ministerstve pôdohospodárstva, zrejme nie je náhoda. Je síce z vládnej strany OĽaNO, ale súčasne má možnosť ukázať, že to bol on, kto prvý myslel na zadné vrátka štátu. Aké však budú v skutočnosti tieto vrátka, to ukáže nielen samotná vykonávacia vyhláška, ale predovšetkým prax. A tú bude diktovať vojna na Ukrajine a rastúci hlad vo svete.

Obchod si vždy našiel cestu, ako aj najdômyselnejšie predpisy obísť. Teraz sa ukazuje, čo znamená, keď krajina nemá dostatočné spracovateľské zázemie, nie malú časť obilia bude musieť tak či tak vyviezť. Novinka dáva právomoc agrorezortu obmedziť vývoz plodín a potravín počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Práve Feckov pozmeňovací návrh umožňuje obmedzenie vývozu poľnohospodárskych komodít a potravín. Poslanec a niekdajší štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva argumentuje zvýšením potravinovej bezpečnosti Slovenska.

Agrorezort určí zoznam poľnohospodárskych a potravinárskych komodít a kritickú hodnotu ich skladových zásob, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu. Denník Pravda sa ministerstva opýtal, o aké presné komodity pôjde a aká bude stanovená kritická hranica ich množstva. Agrorezort na vyhláške, ktorá určí tento zoznam, ešte len pracuje. „Návrh vyhlášky sa pripravuje a bude v najbližšej dobe predložený do legislatívneho procesu,“ odpísalo tlačové oddelenie agrorezortu.

Stop pre vývoz poľnohospodárskych komodít v ťažkých časoch nie je jediná novinka z novely o potravinách. Denník Pravda sa pozrel na najdôležitejšie zmeny, ktoré táto novela priniesla.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #vývoz #letáky #potravinová bezpečnosť #poľnohospodárske produkty