V Maďarsku si už za výhodnú cenu Slovák nenatankuje. Od piatka iba autá s maďarskou značkou

Od piatka 27. mája budú môcť za zvýhodnené ceny tankovať iba autá s maďarskou značkou, vyhlásil vo štvrtok šéf maďarského úradu vlády Gergely Gulyás. Dôvod prečo tak urobil je hlavne kvôli tankovacej turistike. Tá im spôsobovala problémy s dodávaním pohonných hmôt.

26.05.2022 15:50
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Tankovanie v maďarskej Rajke
debata (73)

V Maďarsku je zastropovaná cena benzínu od novembra vo výške 1,27 eura za liter, opatrenie by malo platiť do konca júna. Gulyás zdôraznil, že v Maďarsku je možné tankovať za najlepšiu cenu v Európe, a preto sa najmä pri hraniciach rozvinul tzv. benzínový turizmus, ktorý už ohrozuje zásobovanie. Mnohí ľudia podľa neho zneužívajú, že Maďarsko je schopné udržať cenu 480 forintov, kým v Európe sú ceny 700 až 900 forintov.

Aktuálna cena na slovenských čerpačkách je už vyše 1,8 eur za liter benzínu či nafty. Zníženie DPH z 20 na 8 percent by priniesol šoférom úsporu okolo 20 centov za liter. Zníženie spotrebnej dane, ako to navrhuje SaS v pláne B, teda z aktuálnej sadzby 51,4 centa za liter benzínu tesne nad minimálnu hranicu určenú európskymi pravidlami 35,9 centa na liter, by prinieslo úsporu do 10 centov na liter z konečnej ceny paliva.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #ceny #pohonné hmoty