Vallo predstavil radikálnu zmenu centra Bratislavy: Pribudne veľa zelene (+ fotogaléria)

Nad Staromestskou ulicou, ktorá v 70. rokoch rozdelila centrum mesta, vznikne približne 218-metrov dlhé a 20-metrov široké Plató pre peších. Nová plocha scelí Staré Mesto a prinavráti chýbajúci verejný priestor, informuje Metropolitný inštitút Bratislavy.

20.05.2022 15:41
park Foto:
Plató Staromestská
debata (3)

Pribudne množstvo zelene, detské ihriská, workoutové preliezky pre dospelých, množstvo priestoru na stretávanie sa a plató navyše pomôže túto lokalitu ozdraviť aj odhlučnením frekventovanej ulice pod ním. Priestor medzi Dómom sv. Martina a podhradím tak ožije.

Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy prichádzajú so zámerom vybudovať nad Staromestskou ulicou nový celistvý kus zelenej krajiny – Plató. Plató je súčasťou väčšej vízie obnovenia vnútorného mestského okruhu pre peších po vzore viedenského ringu.

Plató Staromestská
+2Plató Staromestská

Prepojenie vo forme premostenia by malo fungovať nielen ako tranzitná, ale taktiež ako pobytová, oddychová a rekreačná zóna pre rezidentov a turistov, ktorými je toto miesto často a dlhodobo vyhľadávané. Zároveň je to príležitosť využiť potenciál oživenia a priblíženia hradieb ako symbolu histórie mesta so Židovskou ulicou, ktorá je vstupnou bránou na hrad, opisuje inštitút.

Obe tieto lokality sú ako uvádza Metropolitný inštitút hlavného mesta špecifické svojím silným duchom miesta – hradby svojou históriou z rôznych období a Židovská ulica združovaním malých lokálnych prevádzok, ktoré vytvárajú príležitosti stretávania sa. Úlohou je prinavrátiť atmosféru pôvodných vymiznutých ulíc mesta, kde ľudia trávili čas a stretávali sa, čo zmenilo vybudovanie rušnej dopravnej tepny.

Projekt Plató je súčasťou programu Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave. Obnovu zastrešuje štvorica vysúťažených slovenských ateliérov – Studený architekti, ateliér Ľubomír Závodný, Peter Stec Studio, Terra Florida.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #park