Slovensko privítalo vlak na vodíkový pohon. Pozrite si jeho jazdu a ako vyzerá (+ fotogaléria)

Spoločnosť Alstom v spolupráci s Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou dnes predstavila na Slovensko prvý a jediný vlak na vodíkový pohon na svete - Coradia iLint. Počas dvojdňovej railshow ho odprezentuje odbornej a širokej verejnosti v niekoľkých slovenských mestách. Ide o jediný vlak na vodíkový pohon uvedený do bežnej prevádzky.

20.05.2022 10:49
vodikovyvlak-2 Foto:
Vodíkový vlak
debata (12)

„Alstom je priekopníkom v oblasti vlakov na vodíkový pohon. O naše riešenie vidíme na českom a slovenskom trhu veľký záujem. Priama skúsenosť s vodíkovým vlakom Coradia iLint odpovie na zostávajúce otázky miestnych zainteresovaných strán vrátane regionálnych prevádzkovateľov, dopravných orgánov, vládnych činiteľov, odborníkov z daného odvetvia a cestujúcich,“ uviedol výkonný riaditeľ Alstom v Českej republike a na Slovensku Dan Kurucz.

Vodíkový vlak
Vodíkový vlak
+6Vodíkový vlak

Coradia iLint je prvý osobný vlak na svete poháňaný vodíkovým palivovým článkom, ktorý vyrába elektrickú energiu pre trakciu. Tento vlak s nulovými emisiami má veľmi nízku hladinu hluku, pričom výfukové plyny tvorí len para a kondenzovaná voda. Coradia iLint je v komerčnej prevádzke v Nemecku a bol testovaný aj v Rakúsku a Holandsku. Vodíkové vlaky si už objednali aj Taliansko a Francúzsko. Vlak je špeciálne navrhnutý na prevádzku na neelektrifikovaných tratiach.

Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Čítajte viac Fungovanie trhu s plynom a elektrinou sa bude meniť. Regulačný úrad už predložil novelu vyhlášky

Alstom vyvíja a predáva riešenia mobility, ktoré poskytujú udržateľné základy pre budúcnosť dopravy. Od vysokorýchlostných vlakov, metra, jednokoľajových železníc, električiek až po systémy na kľúč, služby, infraštruktúru, signalizáciu a digitálnu mobilitu. Spoločnosť so sídlom vo Francúzsku a pôsobnosťou v 70 krajinách zamestnáva viac ako 74 000 ľudí. Okrem iného je jednou z vedúcich spoločností na českom železničnom trhu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Slovensko #vodík