Matovič sa ohradzuje voči tvrdeniam samospráv. Ich rozpočet bude aj po zavedení opatrení vyšší, tvrdí

Ministerstvo financií (MF SR) s prekvapením vníma vyjadrenia niektorých predstaviteľov miest a obcí v súvislosti s vplyvom zavedenia opatrení na pomoc rodinám a deťom na samosprávy. Obzvlášť preto, že primátori a starostovia boli na ostatnom rokovaní ubezpečení zo strany ministerstva financií o trvalom raste príjmov samospráv aj po zavedení daňového bonusu, reaguje MF SR na tvrdenia niektorých predstaviteľov miest a obcí a VÚC.

19.05.2022 15:03
Igor Matovič, minister financií Foto:
Na snímke podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) pred 80. rokovaním vlády SR 18. mája 2022 v Bratislave.
debata (18)

Rovnako ministerstvo financií ubezpečilo a ponúklo zástupcom samospráv, že rezort je otvorený diskutovať o zavedení vhodných podporných a kompenzačných opatrení zo strany štátu pre komunálnu sféru.

Rezort financií musí odmietnuť vyjadrenia predstaviteľov samospráv, ktorí tvrdia, že zavedenie opatrení zníži objem financií v samosprávach. Takéto tvrdenia sú podľa MF SR zavádzajúce a nie sú pravdivé.

Príjmy samospráv (z dane z príjmov fyzických osôb – DPFO) budú aj po zavedení opatrení vyššie oproti pôvodne rozpočtovaným (3,44 miliárd eur), pričom vzrastú na 3,53 miliárd eur. V ďalších rokoch aj po zavedení reformy porastú na 3,58 miliárd eur (2023), 3,60 miliárd eur (2024) a 3,87 miliárd eur (2025), zdôrazňuje MF SR.

Juraj Droba Čítajte viac Župan Droba: Matovičove bonusy rodinám zaplatia školy, škôlky aj domovy dôchodcov

Ministerstvo sa tak ohradzuje voči tvrdeniam, že samosprávy budú mať menej finančných zdrojov a pripomína, že aj predstavitelia samospráv by sa pri svojej argumentácii mali držať čísel a faktov.

Pri rokovaniach rezort financií ubezpečil predstaviteľov samospráv, že je pripravený v odôvodnených prípadoch rokovať o poskytnutí primeraných kompenzačných opatrení, napríklad v podobe:

  • úpravy využitia rezervného fondu v roku 2022,
  • možnosti poskytnutia kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií,
  • v odôvodnených prípadoch je MF SR pripravené znížiť finančnú záťaž miest, obcí a samosprávnych krajov odpustením časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti,

Ministerstvo preto očakáva kvantifikácie jednotlivých dotknutých miest a obcí pre potreby rokovaní o vyššie uvedených kompenzačných mechanizmoch.

Ministerstvo tvrdí, že nie je preto pravda, že obchádza a zaťažuje samosprávy. Naopak, ako uviedlo nad rámec svojich povinností ponúka samosprávam pomocnú ruku. Podobne ako to bolo v roku 2020, keď rezort financií poskytol pomoc pre celkovo 1 727 miest, obcí a VÚC v sume 151 919 185 eur.

Ich podrobný zoznam aj s výško"u pomoci tu ":[https://www.mfsr.sk/…i-pomoc.html]

V tejto súvislosti MF SR pripomína, že danú pomoc vtedy nevyužilo alebo nemuselo využiť ďalších 1 207 samospráv, čo poukazuje na to, že ich finančná kondícia nebola ohrozená.

Ďalším dôležitým faktom podľa rezortu financií je to, že obce dosiahli v roku 2021 prebytok bežného rozpočtu v sume 420,4 miliónov eur, čo na celkovo poukázanej sume DPFO 2 294,6 miliónov predstavuje približne 18,3 percent. VÚC dosiahli v roku 2021 prebytok bežného rozpočtu 138,0 miliónov eur, čo na celkovo poukázanej sume DPFO 983,4 miliónov eur predstavuje približne 14 percent.

Napriek týmto skutočnostiam platí, že Ministerstvo financií SR je naďalej pripravené so samosprávami rokovať a očakáva individuálne kvantifikácie dotknutých miest obcí a VÚC. Očakávame tiež konštruktívnu diskusiu s dôrazom na spoločnú zodpovednosť voči občanom, rodinám a deťom.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #VÚC #Igor Matovič