Čas na rodinnú politku. OĽANO si prizvalo do parlamentu aj pro-life organizácie

Hnutie OĽANO na tlačovej konferencii obraňuje rodinnú politiku. Tvrdia, že samosprávy sa musia uskromniť a vráti sa im to na deťoch.

19.05.2022 13:28
Poslanci OĽaNo Foto:
Poslanci OĽaNO
debata (3)

Vyššie prídavky na deti, väčší daňový bonus na dieťa a nové príspevky na krúžky. Vláda v stredu schválila viac ako miliardový balíček na podporu rodín z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Zákon aktuálne prechádza schvaľovaním v parlamente.

Pri tejto príležitosti OĽANO zorganizovalo v Národnej rade tlačovú konferenciu organizácií podpory života a rodiny, ktoré obraňujú návrh. „Ak by sme túto zhoršujúcu demografickú situáciu neriešili, utrpia regióny so starnúcou populáciou. Chceme pomôcťrodinám, aby sa nebáli mať deti a rozširovať sa," povedal Peter Kremský, predseda hospodárskeho výboru za OĽANO.

Na sťažnosti miest a obcí, že prídu o príjmy, im hnutie odkázalo, že sa majú uskromniť. Argumentovali, že zdražovanie postihuje všetkých. Aj mestá, aj rodiny. Rodiny ale musia byť sanované ako prvé. Samosprávam sa to vráti v budúcnosti na deťoch, odkázali zástupcovia.

Záznam konferencie:

Opatreniu odporuje hlavne strana SaS, ktorej ministri hlasovali proti, no právo veta nevyužili. Z vlády návrhy putujú rovno do parlamentu, kde by už vo štvrtok o nich mali rozhodovať poslanci v skrátenom legislatívnom konaní.

Matovič Čítajte viac Je to zúfalé. Matovičov rezort si vymýšľa, reagujú analytici na snahu presadiť miliardový balíček v skrátenom konaní

„Kľúčové bitky pri Stalingrade nás čakajú v parlamente,“ povedal Matovič na margo hlasovania v parlamente. V skrátenom legislatívnom konaní je to podľa neho preto, lebo sa kráti čas.

Analytici z Iness však upozorňujú, že je zúfalé, keď v predkladacej správe k sociálnemu balíčku si Ministerstvo financií musí vymýšľať, aby obhájilo skrátené konanie. „Nominálna konečná spotreba domácností má vzrásť o 9,8 % tento rok a 9,1 % budúci rok,“ upozorňujú analytici s tým, že je to v rozpore s tým, čo sa píše v návrhu. Podľa nich tak žiadne hospodárske škody určite nehrozia.

Skrátené konanie kritizuje na sociálnej sieti aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Považuje za dôležité využiť štandardný legislatívny proces pri schvaľovaní Matovičovho balíčka a kompenzovať jeho negatívne vplyvy na dlhodobú udržateľnosť. Správu aktualizujeme.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #sociálne balíčky #rodinná politika