Matovič: SaS zablokovala cenové stropy na pumpách

SaS zablokovala stropovanie cien, informuje o tom v pondelok na tlačovej konferencií minister financií Igor Matovič (OĽaNO). „Nepovažujú to za dobré riešenie. Chcel som ísť touto cestou a dohodnúť sa. Skúsiť vysvetliť Slovnaftu, že by mal prispieť nejakým spôsobom. No nemôže prispieť kvôli vetu SaS,“ doplnil Matovič, s tým, že bližšie informácie oznámi pravdepodobne v utorok.

16.05.2022 15:16
Igor Matovič, Pomoc rodinám Foto:
Igor Matovič, minister financií
debata (11)

Matovič zastropovaním cien pohonných hmôt chcel tak reagovať na vysoké ceny benzínu a nafty na čerpacích staniciach. Ceny totiž atakujú hranicu 1,8 eura za liter pri obidvoch palivách.

Video

Ešte vo štvrtok bolo v hre aj zastropovanie cien palív. „Urobíme to najrozumnejšou cestou, ako sa dá,“ spresnil Matovič. Vzápätí však dodal, že cenovú reguláciu nepodporí koaličná SaS, čím zrejme vylúčil cenové stropy. „V SaS nie sú za reguláciu cien na pumpách. Hľadám teda iné riešenia, keďže mi povedali, že touto cestou nemám ísť,“ uzavrel Matovič.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sľubuje pomoc s cenami benzínu, Sulík sa na to vykašľal. Avizuje dohodu so Slovnaftom

Zhodol sa s ním aj šéf finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS). „Treba hľadať rozumné riešenie, pretože maďarská cesta nie je udržateľné riešenie. Navyše, takéto regulácie sa veľmi ťažko rušia,“ zareagoval v relácii v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

V hre tak zostalo zníženie spotrebnej dane či DPH. Tak by sa mohlo dosiahnuť, aby koncová cena paliva klesla. Na druhej strane Matovič mohol mať svojimi výrokmi na mysli plánované vyššie zdanenie bratislavskej rafinérie. Z toho by vedel zaplatiť aj svoj balíček na zvýšenie prídavkov na deti a zvýšenie daňového bonusu dovedna vo výške 1,3 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Igor Matovič #zastropovanie pohonných hmôt #SASKA