Remišová rozdá dôchodcom 170-tisíc tabletov. Ide ich učiť bojovať proti hoaxom

Telefóny, tablety, počítače. Na školách sú predmety ako informatika alebo práca s počítačmi, aby sa mladý človek vo svete nestratil. Ale čo seniori, ktorí takúto možnosť výučby nemali? Vo štvrtok na tlačovej konferencii predstavila vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) Veronika Remišová (Za ľudí) iniciatívu pre seniorov, aby sa mohli zlepšiť v digitálnych zručnostiach.

12.05.2022 16:21
Veronika Remišová Foto: ,
Veronika Remišová, vicepremiérka
debata (99)

„Náš projekt na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov je v mnohom revolučný. Nielenže vyškolíme a zlepšíme digitálne zručnosti vyše 172-tisíc seniorov, ale úspešným absolventom školení odovzdáme aj nakonfigurované a prispôsobené tablety, ktoré budú pre nich vstupnou bránou do on-line sveta,“ uviedla Remišová.

Dôchodcovia majú záujem o technológie

  • 97 % ich považuje za dôležitú súčasť moderného života
  • 90 % si myslí, že by im digitálne technológie uľahčili kontakt s blízkymi
  • 67 % má záujem rozvíjať svoje digitálne zručnosti

Ľudia vo vyššom veku, ktorí doteraz nemali žiadne alebo minimálne skúsenosti s on-line svetom, to môžu brať ako prínos. „Jednou z najzraniteľnej­ších skupín, ktorá je ohrozená digitálnou chudobou, sú seniori. Preto práve pre nich pripravujeme revolučnú schému pomoci,“ vyhlásila vicepremiérka Remišová.

Igor Matovič Čítajte viac Krajniakovi prešla pomoc ľuďom, Matovičovi nie. Vynadal za to Sulíkovi, miliarda visí vo vzduchu

Digitálne technológie im môžu podľa vicepremiérky výrazne zlepšiť kvalitu života, či už ide o kontakt s blízkymi a rodinou, alebo o komunikáciu s lekármi a on-line nakupovanie. Tento projekt bude financovaný z Plánu obnovy a odolnosti a ministerstvo naň vyčlenilo takmer 70 miliónov eur. To vychádza približne 400 eur na jedného seniora.

Projekt za 70 miliónov eur

Vyškolia 172 800 seniorov

  • Základná práca s digitálnym zariadením
  • Vyhľadávanie informácií
  • Komunikácia on-line
  • Informačná bezpečnosť

+ dostanú senior tablet Pilotná fáza pre prvých tisíc účastníkov: jún 2022

Ako uviedol generálny riaditeľ sekcie inovácií Peter Balík, približne 200 eur pôjde na školenie a zvyšok budú stáť tablety, ktoré sú podľa jeho slov už na ceste.

Žijeme v dobe hoaxov

Mnoho seniorov ani len nepozná slovo hoax. Týmto kurzom sa budú školitelia snažiť poukázať aj na hoaxy. Je to jeden z najhlavnejších dôvodov, prečo sa realizuje. „Žijeme dobu hoaxov, falošných informácií a propagandy nepriateľských režimov, ktoré sa tvária ako pravda a ich cieľom je vniesť neistotu a chaos do našej spoločnosti. Veľmi výrazne sa to ukázalo najmä v čase pandémie a je to zrejmé aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine,“ zdôraznila ministerka Remišová.

Prieskum robený pre MIRRI SR vo februári na vzorke 592 seniorov vo veku nad 65 rokov tiež ukázal, že seniori príliš nedôverujú mediálnemu obsahu – až tretina opýtaných (33 percent) nevie definovať, ktoré médium je dôveryhodné, respektíve nedôveruje žiadnemu. Každý piaty respondent prieskumu sa nikdy nestretol s pojmom dezinformácia alebo hoax.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

Projekt sa realizuje v spolupráci s Jednotou dôchodcov Slovenska (JDS) a so slovenskými školami, predovšetkým s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika spustia pilotný projekt. „Zúčastní sa na ňom okolo 1¤200 našich seniorov,” spresnila Valéria Pokorná, podpredsedníčka združenia JDS. Ďalej dopĺňa, že seniori sa už teraz tešia na novú skúsenosť. Prihlasujú sa radi, len má obavy z toho, že 170-tisíc tabletov je málo a každému sa neujde. Len starobný dôchodok poberá vyše milióna penzistov.

Podľa Pokornej sa už hlásia na pozície aj školitelia. „Je to aj pomoc učiteľom a školám, aby si privyrobili,“ dodala Remišová. Šéfka informatizácie tvrdí, že v tomto prípade ide o tri kroky, ktoré chce dopriať seniorom. Prvý je sociálny, hlavne pre ľudí, ktorí bývajú osamelí, je to príležitosť sa zoznámiť a porozprávať. Druhý je informačný a tretí je spomínaný tablet. Do projektu sa onedlho budú môcť zapojiť aj ostatní seniori. Uprednostňovať sa budú tí, ktorí sú najmenej gramotní s digitálnou elektronikou a ešte s ňou neprišli do kontaktu alebo len minimálneho. Podmienkou je, aby sa prihlásili cez internetový portál. Remišová sľubuje, že pre tieto prípady založí aj linku.

Tablety v rukách vnuka

Projekt nemá iba obhajcov. Nájdu sa aj kritici. „Ak má byť zámerom tejto iniciatívy vyvracanie hoaxov medzi dôchodcami, tak si nie som istý, že to pomôže – skôr naopak. Ak ide o snahu naučiť dôchodcov využívať výhody elektronickej komunikácie, tak ide o pozitívny počin, aj keď neviem, či má ministerstvo dáta o záujme dôchodcov o takúto iniciatívu,“ uviedol Ján Košč, odborár z hnutia Pracujúca chudoba.

Okrem hoaxov internet využíva aj množstvo podvodníkov. „Ženinej sesternici takto ukradli 42-tisíc eur. Písali si cez WhatsApp. Tri mesiace sa to bála povedať manželovi a zostarla po tejto skúsenosti o desať rokov. Celoživotné úspory sú preč. Polícia s tým nič nevie spraviť,“ zveril sa s príbehom Jozef z Bratislavy. Existuje množstvo príbehov o podvodníkoch na internete. Otázkou je, či školenie bude na toľko dobré, aby vysvetlilo seniorom aj jeho hrozby.

banka bankomat pobočka Čítajte viac Hypotekárne tornádo pokračuje. Najväčšia banka na trhu opäť zdražuje úvery, väčšina ide cez 2 percentá

„Mať digitálne gramotné obyvateľstvo je dôležité, a to ako pre spoločnosť, tak aj pre ľudí v akomkoľvek veku,“ uviedol pre Pravdu Milan Kuruc, zakladateľ občianskeho združenia Pracujúca chudoba, s tým, že aby sa dosiahol požadovaný cieľ, a teda naučili dôchodcov využívať digitálne služby, bude veľmi záležať na spôsobe realizácie tohto projektu. „Nehovoriac o tom, že nemáme odpoveď na to, či si títo ľudia zaplatia pripojenie na internet, keďže rátajú každý cent. Pokojne sa to môže skončiť tak, že sa minú peniaze a efekt bude minimálny,“ dodal Kuruc. Problémom je však otázka, či dôchodcovia budú mať k dispozícii sieťové pripojenie, aby dokázali tablety reálne využiť.

Starosť s internetom nie je jediné, čo by mohlo narušiť vidinu tohto projektu. „Ďalšou otázkou je, či budú s touto iniciatívou spojené aj nejaké elektronické služby štátu mierené na dôchodcov. A rovnako je otázkou aj fakt, či ich budú vedieť používať,“ povedal Košč, pričom tvrdí, že môže nastať situácia, keď sa rozdané tablety obratom ocitnú v bazároch, záložniach alebo ich darujú pod stromček svojim vnukom. „Balík peňazí na túto iniciatívu by sa určite dal využiť efektívnejšie v prospech dôchodcov,“ uzavrel Kuruc.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #tablety #Veronika Remišová #seniory