Vláda nakoniec schválila aspoň 100-eurové poukážky. Dostanú ich seniori či rodiny v núdzi

Náhradní rodičia, rodiny v hmotnej núdzi, osobní asistenti a opatrovatelia dostanú v júni jednorazovú finančnú pomoc v sume 100 eur. V stredu o tom rozhodla vláda. Pomoc v sume 100 eur vláda dá aj seniorom, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok. Ide o pomoc vlády v súvislosti so zdražovaním na Slovensku. Celkové výdavky na pomoc pre tieto ohrozené skupiny dosiahnu takmer 23 miliónov eur.

11.05.2022 12:18
krajniak milan Foto: ,
Predstavenie pomoci
debata (63)

„Nariadenie sa predkladá v súvislosti so zvýšenou mierou inflácie, ktorá bola spôsobená najmä v súvislosti s aktuálnou situáciou nadväzujúcou na ekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19 a zvyšujúce sa ceny energií," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

„Inflačný balík pomoci dnes smerujeme tým, ktorí sú najviac odkázaní na pomoc, a teda aj najviac vnímajú dnešné zvýšené náklady na bývanie, energie či rastúce ceny potravín. Samozrejme ľudí, ktorí dnes potrebujú pomoc, je omnoho viac. Preto už v lete vyplatíme dôchodcom 13. dôchodok, aby sme im aspoň čiastočne vykryli stúpajúce výdavky. Teraz sme schválili pomoc pre ďalšie skupiny osôb, opatrovateľov, asistentov, rodiny v hmotnej núdzi a náhradných rodičov, ktorí dostanú jednorazový príspevok 100 eur,“ doplnil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Krajniak po rokovaní vlády:

Finančný príspevok 100 eur je určený najohrozenejším skupinám, a to domácnostiam v hmotnej núdzi, náhradným rodičom a fyzickým osobám, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie. Znamená to, že týmto skupinám sa za mesiac máj 2022 jednorazovo zvýši pomoc, ktorú od štátu dostávajú, informuje rezort práce. Zvýšenie sa vzťahuje aj na náhradných rodičov, ktorým nevznikol nárok na opakovaný príspevok náhradnému rodičovi (napríklad starí rodičia). Takto poskytnutá pomoc sa zároveň nebude považovať za príjem, aby osoby, ktorým bude takáto forma pomoci poskytnutá, neprišli o pomoc v hmotnej núdzi a aby táto pomoc nemala žiaden vplyv na poskytnutie alebo výšku peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

matovic autor: Robert Huttner Čítajte viac Matovič dal Sulíkovi kvôli miliardovej pomoci ultimátum a hrozí povalením vlády

Jednorazovú pomoc sto eur v rámci dotácie na podporu humanitárnej pomoci dostanú aj tie osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu osobe s ťažkým zdravotným postihnutím v rámci peňažného príspevku na osobnú asistenciu. Podmienkou je ako tvrdí minister, že v priebehu I. štvrťroka 2022 vykonali osobnú asistenciu v rozsahu najmenej 12 hodín. Pomoc sa vzťahuje tiež na osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku (starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, výsluhového alebo obdobnej dávky zo zahraničia a pod.) a zároveň nemajú príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Poslednou vybranou skupinou sú osoby, ktoré nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie, avšak poskytujú pomoc osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo osobám starším ako 80 rokov (napr. starajú sa doma o príbuzného), pričom táto osoba nie je umiestnená v zariadení sociálnych služieb alebo v zdravotníckom zariadení a z tohto titulu platí štát za osobu vykonávajúcu opatrovanie poistné na verejné zdravotné poistenie.

Inflačná pomoc pokryje skupinu takmer 219-tisíc ľudí, čo predstavuje sumu pomoci cca 22 mil. eur. Jednorazový príspevok 100 eur štát vyplatí vybraným skupinám v júni.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #jednorazová pomoc