Na Slovensko naďalej prúdi plyn cez Ukrajinu, a to v plánovaných objemoch

Na Slovensko naďalej prúdi plyn z Ruska cez Ukrajinu, a to v plánovaných objemoch. Pre agentúru SITA to potvrdil slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream. „Naďalej prepravujeme plyn v súlade s požiadavkami našich zákazníkov,“ uviedol hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

11.05.2022 11:36
rusko plyn Gas LNG Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (4)

Podľa údajov zverejnených spoločnosťou Eustream, cez Veľké Kapušany by malo na Slovensko dnes prísť takmer 68 miliónov metrov kubických plynu. Z Českej republiky cez Lanžhot necelých 31 miliónov kubíkov plynu. Počas májových dní prepravil Eustream cez Veľké Kapušany denne od 93 do 68 miliónov kubíkov plynu, a cez Lanžhot od milióna do 31 miliónov kubíkov plynu.

Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Čítajte viac Ukrajina zastaví tranzit plynu do Európy cez kľúčový bod

Ukrajinský prevádzkovateľ prepravy plynu GTS tvrdí, že odstaví približne tretinu zemného plynu z Ruska prepravovaného ďalej do Európy. Spôsobili to pokračujúce boje na viacerých miestach východnej Ukrajiny, predovšetkým v Luhanskej oblasti ovládanej Ruskom. Prevádzkovateľ prepravy plynu uviedol, že týmto rozhodnutím zastaví približne 32,6 milióna metrov kubických plynu denne, pričom vzniknutú situáciu odôvodnil „vyššou mocou“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina