Matovič dal Sulíkovi kvôli miliardovej pomoci ultimátum a hrozí povalením vlády

Týždeň času navyše sa rozhodol dať strane SaS podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič do predloženia balíčka súvisiaceho s pomocou rodinám na vládu. V dnešnom vyhlásení tak minister reagoval na písomné stanovisko strany SaS, že to vetujú s tým, že súhlasia síce s predložením balíčka, ale budú vetovať všetky zdroje príjmov. Podľa Matoviča je v návrhu dodatočné zdanenie firiem podnikajúcich na základe licencie a nie najúspešnejších firiem, ako tvrdí Richard Sulík.

11.05.2022 10:18
matovic autor: Robert Huttner Foto:
Minister financií Igor Matovič
debata (79)

„Rozhodli sme sa, že strane dáme ešte týždeň. Chceme ich pozvať do budovy MF SR. Nechceme, aby sme na konci boli iba tri koaličné strany, ktoré chcú pomôcť rodinám a jedna koaličná strana, ktorá chce bojovať za oligarchov, zbohatlíkov a bohaté firmy," dodal minister financií.

V tomto návrhu sú podľa Matoviča návrhy na zvýšenie daní, ktoré sa bude týkať približne 100 firiem. „Nie je pravda to, čo tvrdí Richard Sulík, že ide o 100 najúspeš­nejších firiem. Chceme zdaniť firmy, ktoré podnikajú na základe licencie, ktoré už dnes platia odvod z regulovaných subjektov," objasnil s tým, že ide o firmy, ktoré nemajú dokonalý konkurenčný trh, majú konkurenčnú výhodu a zisky nad 3 mil. eur.

„Tvrdiť to, že zavedenie daňového bonusu okradne každého pracujúceho, ktorý zarába menej ako minimálnu mzdu, je klamstvo," doplnil podpredseda vlády k zavedeniu daňového bonusu.

„Súhlasíte, že niekomu postavíte dom, ale nedáte mu ani tehlu,“ reaguje Matovič na Sulíkové vyjadrenia. Veľmi ho mrzí, že SaS sa ako tvrdí šéf rezortu financií rozhodli byť „advokátmi bohatých a hádzať rodiny s deťmi cez palubu,“ pričom podľa jeho slov slovenské rodiny s deťmi sú najväčšia disproporcia s porovnaní s ľudmi, ktorí už nepracujú.

Pomoc ľuďom
Pomoc ľuďom
+5Pomoc ľuďom

„Dnes vašu pomoc potrebujú rodiny s deťmi, nie Geissenovci. Ak sa nám to nepodarí s vami, urobíme všetko preto, aby sme to zvládli aj bez vás,“ uzatvára tlačovú besedu Matovič, s tým, že vyzval SaS, aby sa vrátili k spoločnému záväzku, že Slovensko je prorodinný štát.

Remišová reaguje na Sulíka

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

Sulík nebude vetovať zvyšovanie daňového bonusu na deti

Upozornil na to, že zvyšovanie daňového bonusu na nezaopatrené deti má stáť 550 miliónov eur, ktoré vláda bude kryť z financií pre samosprávy. „Nesúhlasíme s tým, ale nevetujeme to," povedal. Vláda podľa Sulíka vie návrh na zvýšenie daňového bonusu na rokovaní vlády schváliť aj bez hlasov ministrov za SaS a v parlamente môžu zvyšku koalície pomôcť nezaradení poslanci, ktorí sú členmi Hlasu-SD.

Nové nastavenie daňového bonusu podľa Sulíka chudobným ľudom peniaze zoberie a bohatým pridá. Upozornil na to, že navrhované nastavenie zoberie peniaze ľuďom, ktorí v hrubom zarábajú minimálnu mzdu a menej. „Má to ísť celé na úkor obcí," povedal. Tvrdí, že samospráva „si toho veľa vytrpela“ počas pandémie, pri pomoci odídencom z Ukrajiny, či pri zvýšených cenách energií. „Teraz im brať peniaze považujem za krátkozrakosť," povedal. Vetovať však SaS bude zvyšovanie daní. Liberáli sú proti zvyšovaniu daní a zavádzaniu nových daní. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) podľa Sulíka tento postoj akceptoval.

krajniak milan Čítajte viac Vláda nakoniec schválila aspoň 100-eurové poukážky. Dostanú ich seniori či rodiny v núdzi

Daňový bonus na nezaopatrené deti sa má zvýšiť. Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura. Od júla má suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrásť na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur. Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov má daňový bonus od júla tohto roka vzrásť na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Od začiatku budúceho roka chce tiež vláda zaviesť príspevok na služby deťom v sume 60 eur na dieťa.

Rezort financií tiež plánuje zmierniť podmienky nároku na daňový bonus na dieťa. V súčasnosti majú na tieto daňové úľavy nárok tí rodičia, ktorí za rok zarobia aspoň polovicu ročnej minimálnej mzdy. Po novom by mali mať rodičia nárok na daňový bonus na dieťa od prvého zarobeného eura. Výška daňového bonusu by sa však mala naviazať na sumu hrubej mzdy zamestnanca, aby sa zabránilo prípadným podvodom.

Heger chce dostať SaS na palubu

„Pracujem momentálne na tom, aby som dostal na palubu stranu SaS. Rokovania sú síce náročné, ale vyvíjajú sa dobrým smerom,“ povedal predseda vlády Eduard Heger. Vláda sa teda podľa jeho slov nerozpadá. Skonštatoval, že nepotrebuje nechávať odkazy politickým partnerom, s ktorými každý deň rokuje, pretože to je klebetenie. Pracuje však na tom, aby boli výsledky. „Nebudem sa teda vyjadrovať k výrokom mojich kolegov, ja to nepovažujem za dôležité,“ uviedol premiér Eduard Heger.

Výsledky však podľa neho prídu načas, zatiaľ je všetko podľa jeho slov v časových limitoch. Rokovali tri mesiace a dohoda je podľa Hegera vo finálnej fáze a aktuálne sa rozprávajú už len o niektorých detailoch. Myslí si, že je to nastavené dobre a ide o kompromis jednotlivých strán. Zároveň dodal, že v programovom vyhlásení vlády nie je napísané, že sa nebudú zvyšovať dane. „A to som jasne komunikoval aj pánovi Sulíkovi a aj strane SaS,“ skonštatoval Heger. Programové vyhlásenie vlády je podľa neho schválené, preto vedie rokovania tak, aby sa udržali v jeho medziach.

Gröhling pripomína platy učiteľov

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR a podpredseda SaS Branislav Gröhling pripomenul, že sa nerieši zvyšovanie platov učiteľov a hlavný čas detí, ktorý trávia v škole. Poukázal aj na to, že by sa mali financie vyčleniť na modernizáciu škôl. „Keď budeme mať vyriešený hlavný čas detí, potom môžeme riešiť ich voľný čas,“ povedal minister školstva.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #inflačná pomoc