V hoteloch chýba viac ako desať tisíc zamestnancov, miesta obsadiť nevedia

V ubytovacích a gastronomických službách pred blížiacou sa letnou turistickou sezónou evidujú vyše desaťtisíc voľných pracovných miest, ktoré nevedia obsadiť. Masívny odliv pracovníkov z tohto sektora počas pandémie koronavírusu, ktorý spôsobil rekordný pokles zamestnanosti, sa im stále nepodarilo vykompenzovať. Ako v utorok informovala Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS), efektívna podpora štátu v nasledujúcich týždňoch bude kľúčová, a to najmä v podobe zjednodušenia sezónneho zamestnávania.

10.05.2022 10:59
Marek Harbuľák Foto:
Marek Harbuľák, prezident AHRS
debata (5)

Hotelieri považujú za nevyhnutné, aby úprava pracovnej legislatívy priniesla čiastočné zvýhodnenia v odvodovej oblasti, a tým zatraktívnila zamestnávanie počas letnej a zimnej turistickej sezóny. V Národnej rade SR bol nedávno predložený návrh, ktorý mohol prispieť k zvýšeniu zamestnanosti v sezónnych zariadeniach, keďže počítal so zavedením nového inštitútu o pracovnej činnosti pre výkon sezónnych prác, jeho osud je stále nejasný. „Schvaľovanie tohto zákona parlament opakovane odkladá. Žiadame poslancov a príslušné rezorty, aby návrh podporili ešte na májovej schôdzi tak, aby sme priaznivejšie podmienky sezónneho zamestnávania mohli využiť ešte počas tohtoročnej letnej sezóny," uviedol prezident AHRS Marek Harbuľák.

Pracovné miesta v odvetví sú k dispozícii aj pre odídencov z Ukrajiny. Od vypuknutia vojnového konfliktu u našich susedov získalo na Slovensku status dočasného útočiska už viac ako 74-tisíc žiadateľov. AHRS spoločne s Úradom verejného zdravotníctva zjednodušili a sprístupnili školiace materiály, ktoré odídencom umožňujú jednoduchšie získanie odbornej spôsobilosti, tzv. hygienického minima, ktoré je podmienkou pre získanie práce v sektore HORECA. „Záujem o prácu prišiel prakticky ihneď po vypuknutí vojnového konfliktu, v jednotlivých gastro prevádzkach, hoteloch a penziónoch si už doposiaľ našlo prácu približne 500 ľudí. V mnohých prípadoch však odídencom, predovšetkým ženám, znemožňuje šancu zamestnať sa nedostatok voľných miest v školách či predškolských zariadeniach. Matky totiž často jednoducho nemajú kam svoje deti umiestniť," upozornil Harbuľák.

foto1 Čítajte viac Doležal rozmýšľa, že zadotuje lístky na vlak do kúpeľov. Hotelieri zatiaľ prosia o pomoc, turistov vyplašila vojna

S obsadzovaním voľných pracovných miest by podľa asociácie mohlo pomôcť aj duálne vzdelávanie. Gastro prevádzky a hotelové zariadenia sa pred príchodom pandémie do duálu aktívne zapájali, zamestnávatelia pre študentov vo svojich podnikoch vytvorili viac ako 5 300 miest. Neistota súvisiaca s pandémiou, na strane zamestnávateľov i študentov, spôsobila, že záujem o duálne vzdelávanie v posledných dvoch rokoch dramaticky klesol, kapacity sú v súčasnosti využité len na zhruba 6 percent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #zamestnanci #letná sezóna #gastro