Pokračovanie článku: Šéfka plánu obnovy: Najťažšia reforma bola súdna mapa, u Lengvarského sme nasadili krízové riadenie

Čo si ľudia pod reformou ambulantnej starostlivosti môžu predstaviť?

Táto reforma bola prijatá spolu s optimalizáciou siete nemocníc. Bude na to nadväzovať aj investícia, kde chceme podporiť 170 ambulancií všeobecných lekárov vo výške 60-tisíc eur na ambulanciu. Hlavne v tých častiach Slovenska, kde je to málo atraktívne pre lekárov, aby tam ostávali. Ide o lekárov prvého kontaktu a je dôležité, aby ľudia mali takéhoto lekára na dosah. Investícia z plánu obnovy by mala zabezpečiť, že aj tie regióny, ktoré momentálne nie sú také atraktívne, vieme urobiť atraktívnejšie.

Poradkyňa pri stavbe nemocníc Martina Antošová v rozhovore pre Denník N upozorňuje, že ak sa vláda nerozhýbe, nové nemocnice z plánu obnovy nestihneme postaviť. Hrozí teda situácia, že budeme mať peniaze, ale nestihneme nemocnice postavať?

Čo sa týka rezortu zdravotníctva, tak sme radi, že prešla kľúčová reforma optimalizácie siete nemocníc a ambulantnej starostlivosti. V rámci druhej žiadosti o platbu je to míľnik, ktorý už máme vo veľkej miere splnený. Ako ste dobre povedali, je potrebné rozbehnúť aj investície, pretože časový horizont potrebný na takúto investíciu je veľký. V prípade súkromných nemocníc, ktoré sa stavali, to je 5 až 7 rokov. Sme v časovej tiesni a je potrebné prijať rozhodnutie. Takisto je potrebné zefektívniť proces prípravy na rezorte zdravotníctva. O týchto veciach s rezortom komunikujeme a zaviedli sme zvýšený dohľad. To je zvýšená úroveň kontroly, teda forma krízového riadenia, kde s týmto rezortom máme oveľa pravidelnejšie stretnutia a monitorujeme ako sa hýbu v tej či onej investícii. Nejde len o investície do nemocníc, ale aj do digitalizácie, paliatívnej starostlivosti, duševného zdravia či záchranných služieb.

Do tímu plánu obnovy prišlo mnoho uznávaných odborníkov a odborníčok. Bolo ťažké ich získať?

Nie je jednoduché prilákať kvalitných ľudí do štátnej správy. Dobrých úradníkov je stále málo, takže máme skoro stále otvorené voľné pozície, na ktoré hľadáme ľudí. To, že sa mi podarilo dať dokopy takýto kvalitný tím, považujem za svoj najväčší pracovný úspech. Pozostáva z dobre vzdelaných absolventov špičkových zahraničných škôl, napríklad z Harvardu alebo London School of Economics, z renomovaných odborníkov z verejnej správy, biznisu či mimovládnych organizácií. Myslím, že hlavná motivácia týchto ľudí je pracovať na najväčšom reformnom projekte v histórii Slovenska. Zároveň sa snažím nastaviť pracovné prostredie, ktoré je atraktívne.

Prečo ste sa vy osobne rozhodli ísť riadiť sekciu plánu obnovy?

Ako som už povedala, plán obnovy považujem za najväčší reformný projekt v histórii Slovenska a som rada, že môžem stáť tak pri jeho zrode aj pri jeho implementácii.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #reformy #plán obnovy