Pokračovanie článku: Šéfka plánu obnovy: Najťažšia reforma bola súdna mapa, u Lengvarského sme nasadili krízové riadenie

Ako si to môžeme predstaviť? Ľudia môžu žiadať o peniaze na zariadenia?

Bude to fungovať trošku ináč ako doteraz, keď podpora obnoviteľných zdrojov navyšuje ceny elektrickej energie. Toto bude investičná pomoc na začiatku, to znamená, že z peňazí z plánu obnovy budú podporené veterné parky či solárne panely a prevádzkové náklady nebudú potom vstupovať do cien elektrickej energie, teda ju nebudú zvyšovať.

Český minister priemyslu nedávno naznačil, že by radi aktualizovali svoj plán obnovy, lebo už nereflektuje napríklad vojnu na Ukrajine. Chcú o to požiadať eurokomisiu. Plánujeme robiť v dokumente zmeny aj my na Slovensku?

Každá krajina môže aktualizovať svoj plán obnovy. Tento proces ale znamená, že je to ako písanie plánu obnovy. Treba počítať približne so šiestimi mesiacmi. Nie je to jednoduchý proces. Na druhej strane vidíme takú infláciu, aká tu dlho nebola, a veľmi to postihuje ceny stavebných materiálov, stavebných prác a vnímame aj nedostatok stavebných materiálov. Toto bude pravdepodobne jeden z vážnych dôvodov na aktualizáciu plánu obnovy. Máme tam aktuálne 2,7 miliardy v stavbách. V líniových stavbách máme ďalších 650 miliónov eur. Tieto stavebné náklady už nebudeme schopní dodržať. Keďže my nevieme navyšovať sumy, lebo Slovensko nedostane pridelených viac peňazí, tak sa budeme snažiť znížiť počet fyzických jednotiek, ktoré máme dodať. Napríklad, máme tam vznik nových miest v škôlkach pre 12-tisíc žiakov. Budeme sa snažiť to zreálniť tak, aby to reflektovalo súčasné stavebné náklady, za ktoré vieme stavať. Aby sme sa nedostali do situácie, keď sa niektoré projekty zo štrukturálnych fondov rušia, lebo stavebníci to nevedia za vysúťaženú cenu postavať.

Nemali by sme aj v kontexte vojny na Ukrajine aktualizovať náš plán obnovy? Napríklad pre rýchlejšie odstrihnutie sa od ruských energonosičov, to je teraz top téma…

Plán obnovy bol v podstate pripravený ako plán zelenej a digitálnej transformácie. Až 43 percent investícií prispieva k boju proti klimatickej zmene. Či už je to obnova domov, cyklotrasy, obnoviteľné zdroje energie, či dekarbonizácia priemyslu, my už teraz investujeme do oblastí, ktoré nám pomôžu s odstrihnutím od ruských fosílnych palív. To, či investovať ešte viac zdrojov, by znamenalo, že na iné priority by nám peniaze nevyšli. Asi dva týždne po začiatku vojny sme Európskej komisii napísali návrh, kde by sme videli možné zmeny, ktoré by reflektovali na vojnu na Ukrajine. Týkali sa kotlov na biomasu pri rekonštrukcii rodinných domov, ktorú tam nemáme, či podpory biometánu pri obnoviteľných zdrojoch energie, ktorá tam tiež nie je. Zároveň sme navrhli schému pre ukrajinských výskumníkov, ktorí by robili výskum na slovenských vysokých školách, teda by to bolo v prospech Slovenska. Takisto podporu pre študentov z Ukrajiny. Na tieto posledné dve nám Európska komisia povedala, že to je možné a pracujeme na tom. V prípade biomasy a biometánu by bola potrebná aktualizácia, ak to tam chceme zahrnúť.

Teraz budeme musieť realizovať ďalšie míľniky. Čo nás teda čaká?

Druhá žiadosť o platbu je vo výške 815 miliónov. Tam už teraz máme splnených deväť zo 16 míľnikov vrátane ťažkých reforiem ako optimalizácia siete nemocníc, reforma verejného obstarávania. Potom je tam ešte ambulantná starostlivosť či reforma výskumu, vývoja a inovácií.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #reformy #plán obnovy