Pokračovanie článku: Šéfka plánu obnovy: Najťažšia reforma bola súdna mapa, u Lengvarského sme nasadili krízové riadenie

Na čo sa využili tieto peniaze?

Je to trochu komplikovanejšie. Míľniky sú rozdelené do desiatich balíčkov, takže ak splníme to, čo máme v jednom balíčku, môžeme si požiadať o platbu. To sme urobili aj teraz. Európska komisia posunie peniaze na účet Slovenska. Čo máme nastavené medzi Úradom vlády a jednotlivými rezortmi, je to, že oni musia začať s investíciami už teraz. Časové obdobie je tak krátke, že pokiaľ by sme čakali na peniaze z Bruselu, tak by bolo veľké riziko, že sa to nestihne. Preto sme už v roku 2021 sprístupnili peňažné prostriedky rezortom, aby mohli začať s najímaním ľudí a pripraviť si tímy, ktoré budú reformy a investície realizovať. Máme zatiaľ zverejnených 11 výziev, tá posledná bola výzva na rozvoj cyklodopravy. Sú teda rozbehnuté aj konkrétne investície, hlavne v oblasti školstva. Okrem cyklovýzvy máme aj ďalšiu zelenú výzvu, ktorá sa týka rozvojových projektov Poloniny a Muránska planina.

Keď si zoberieme dve dôležité reformy, teda vysokých škôl či reformu súdov, tak ich pôvodné verzie neboli schválené v takej podobe, ako ich ministerstvá pripravili. Museli sa kvôli politickým nezhodám osekať. Môžeme ich aj napriek tomu označiť za reformy?

Pred plánom obnovy sa na Slovensku vyše dekády žiadne reformy nerealizovali. Takže otázka, či toto je reforma, alebo nie je, znamená, že s čím to porovnávame. Či to porovnáme s ideálnou situáciou, alebo s tým, čo bolo na Slovensku bežné. Aj z odporúčaní Európskej komisie sa dá vyčítať to, že poslednú dekádu sa žiadne reformy nerealizovali. Preto aj tie odporúčania za obdobie 2011 až 2020 boli tie isté, lebo tým, že sa nič nerealizovalo, tak sa odporúčania opakovali. Plán obnovy považujem za reformnú smršť. Prichádza s reformami vo viacerých oblastiach. Má kľúčové národné priority, ako je školstvo a zdravotníctvo. Potom tam máme veľa reforiem v oblasti zelenej ekonomiky a digitalizácie verejnej správy. To je na slovenské pomery nevídané. Vidíme tiež to, že rezorty nie sú pripravené na reformy. Každý si totiž len predstaví niekoho, kto reformu napíše. Potrebujeme ale aj tím analytikov, ktorí reformu vedia zdôvodniť. Potrebujeme tiež právnikov a komunikátorov. Toto všetko sú tímy, ktoré na rezortoch neboli naučené spolupracovať na reformách, lebo sa žiadne nerealizovali.

Lívia Vašáková Čítajte viac Šéfka plánu obnovy: Najťažšie sa presadzovala súdna mapa, najdôležitejšia bola reforma vysokých škôl

Museli ste teda budovať celé tímy na zelenej lúke?

Určite budujeme na kapacitách, ktoré tam boli. Sú to ľudia, ktorí sa zapájali do písania plánu obnovy. Tým, že majú možnosť navýšiť si administratívne kapacity aj z plánu obnovy, tak sme veľmi radi, že sa posilňuje aj spolupráca naprieč rôznymi profesiami v rámci rezortu.

Jedným zo splnených míľnikov plánu obnovy boli aj výdavkové limity. Síce sa ich podarilo schváliť, ale je potrebné ich zaviesť do ústavného zákona, aby ich napríklad nebolo možné zrušiť väčšinou v parlamente. Nie je to chyba?

V pláne obnovy boli nastavené výdavkové limity ako bežný zákon, nie ako ústavný zákon. Taký zákon prešiel aj v parlamente. Určite optimálna situácia je taká, ako ste ju opísali, že by všetky tieto zákony boli ústavnými. V pláne obnovy sú všetky reformy, ktoré sa prijmú, nezvrátiteľné. To znamená, že akonáhle by v roku 2025 nová vláda tieto reformy zrušila, Slovensku by pravdepodobne hrozilo krátenie finančných súm.

Medzi schválenými reformami je napríklad reforma SAV. Rozumiem, že je to potrebná a dôležitá časť, ale neobávate sa toho, že ľudia pri takýchto reformách nebudú pociťovať ich pozitívne dosahy v ich každodennom živote?

Cyklometodika je jeden zo 14 splnených míľnikov z prvej žiadosti o platbu. Je to metodika, ako by sa mali robiť cykloprojekty zamerané na cyklodopravu a nie na cykloturizmus. Minulý piatok ministerstvo dopravy spustilo výzvu na výstavbu cyklotrás v hodnote 36 miliónov eur. To je nádherné prepojenie toho, čo ten plán obnovy vlastne je. Reformy a investície. Máme metodiku na to, ako by sa to malo robiť, a na to nadväzujú investičné peniaze. Táto výzva je len jednou z dvoch či troch, ktoré rezort bude spúšťať. Celkovo chceme postavať 200 kilometrov nových cyklotrás za 105 miliónov eur.

Ďalším príkladom je reforma vysokých škôl, kde novela prináša väčšiu otvorenosť a väčšiu internacionali­záciu, čo potom povedie k vyššej kvalite vysokých škôl. Rezort školstva nedávno predstavil výzvu, ktorá zavádza štipendiá, ktoré majú motivovať študentov, aby študovali na slovenskej vysokej škole.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek spomínal tiež výzvu pre zariadenia pre obnoviteľné zdroje. O čo tam presne ide?

Splnený reformný míľnik bol v tomto prípade zvýšenie prenosovej kapacity na pripájanie obnoviteľných zdrojov. Bude na to nadväzovať výzva z rezortu hospodárstva, ktorá investične podporí nové kapacity obnoviteľných zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #reformy #plán obnovy