Šéfka plánu obnovy: Najťažšia reforma bola súdna mapa, u Lengvarského sme nasadili krízové riadenie

Prichádzame s reformami vo viacerých oblastiach. Aj v tých, ktoré sú kľúčové národné priority, ako je školstvo a zdravotníctvo. Máme tiež veľa reforiem v oblasti zelenej ekonomiky a digitalizácie či verejnej správy. To je na slovenské pomery nevídané, hovorí v rozhovore pre denník Pravda šéfka slovenského plánu obnovy Lívia Vašáková.

08.05.2022 17:02
Lívia Vašáková, Foto:
Lívia Vašáková, generálna riaditeľka Sekcie Plánu obnovy na Úrade vlády Slovenskej republiky
debata (5)

Podarilo sa nám splniť prvých 14 míľnikov z plánu obnovy. Oficiálne sme požiadali takmer o 460 miliónov eur. Čo bude nasledovať teraz?

Boli sme siedma krajina, ktorá si podala žiadosť o platbu. Európska komisia má teraz dva mesiace na to, aby našu žiadosť zhodnotila. Potom sa žiadosť posúva na Radu EÚ, ktorá má ďalší mesiac na hodnotenie. Po pozitívnom hodnotení, teda približne na konci júla, môžeme dostať peniaze.

Čo presne bude Európska komisia skúmať? Môže nám poslať reformy na prepracovanie?

Európska komisia bude hodnotiť nielen kvantitatívne plnenie, teda že sme splnili tých 14 míľnikov v danom čase, ale bude ich hodnotiť aj kvalitatívne, teda bude posudzovať jednotlivé aspekty reforiem tak, ako to máme napísané vo vykonávacom rozhodnutí rady. Je to vlastne zmluva medzi Európskou komisiou a Slovenskom. Teda na základe toho, či sme sľúbené opatrenia splnili, alebo nesplnili, budeme dostávať peniaze.

Lívia Vašáková Pracuje ako generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády Slovenskej republiky. Predtým pôsobila ako vedúca sekcie ekonomických analýz na Zastúpení Európskej komisie na Slovensku a na generálnom riaditeľstve pre energetiku v Európskej komisii v Bruseli.

Colas Wattway - solárne články Čítajte viac Odštartujú ekodotácie za 56 miliónov eur. Na ktoré zdroje ich môžete použiť?

Ktorá reforma sa najťažšie presadzovala a ktorú považujete za najdôležitejšiu?

Najťažšie sa presadzovala tá posledná, teda reforma súdnej mapy. Veľmi dlho trvalo, kým sa našiel politický konsenzus na tom, v akej forme súdna mapa prejde. Osobne za najdôležitejšiu považujem reformu vysokých škôl, ktorá je dôležitá v tom, aby zo Slovenska neodchádzali elity v takej miere, ako to je teraz. Táto reforma znamená zvýšiť kvalitu vysokých škôl, otvoriť vysoké školy, zatraktívniť štúdium pre slovenských študentov a prilákať sem študentov, ale aj vysokokvalifi­kovaných pracovníkov na vysokých školách zo zahraničia. To považujem osobne za veľmi dôležité.

Ešte na jeseň Slovensko dostalo peniaze v objeme 800 miliónov. Čo to boli za peniaze?

Bola to preddavková platba vo výške 13 percent z celkovej alokácie, o ktorú sme si mohli požiadať na základe podpísanej dohody o financovaní. Väčšina členských štátov túto možnosť využila.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #reformy #plán obnovy