Sulík reaguje na embargo ruskej ropy: Nechceme trvalú výnimku ako Maďarsko, nespájajte nás s nimi

Slovensko podporuje sankcie Európskej únie voči Rusku, a to aj pri zavedení embarga dovozu ruskej ropy. Ako zdôraznil po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík, nie je pravda, že sa Slovensko nepripojí k sankciám proti Rusku.

04.05.2022 13:21
Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Foto:
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák počas tlačovej konferencie ministerstva hospodárstva SR na tému Aktuálna situácia v súvislosti s dodávkami plynu 27. apríla 2022 v Bratislave.
debata (33)

„Postupujeme spoločne s EÚ. Žiadame však aj solidaritu. Ak príde embargo na ropu tak v poriadku, ale tvrdíme, že budeme potrebovať prechodné obdobie, kým sa k situácii prispôsobíme,“ povedal Sulík s tým, že prechodné obdobie by malo trvať zhruba tri roky.

Podľa ministra s prechodným obdobím partneri v EÚ súhlasia. Diskutuje sa však o tom, aká bude dĺžka prechodného obdobia. „Maďarsko chce trvalú výnimku. Tu nás spájať s Maďarskom je podlé a nekorektné,“ podotkol Sulík.

VIDEO: Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) Sulík reaguje na embargo ruskej ropy.

Video

Slovensko bude podľa neho stáť prechod na inú ako ruskú ropu zhruba 160 miliónov eur. Niečo by mohla preplatiť aj Európska únia. „Toto však nepôjde zo dňa na deň, ani z roka na rok,“ konštatoval Sulík s tým, že stále presviedča svojich partnerov v EÚ, aby sa zrušilo obchodovanie s emisnými povolenkami, čím by sa znížili ceny energií na trhoch a tým by Rusko dostávalo menej peňazí.

„Nie je pravda, že sa nepripojíme k sankciám proti Rusku,“ povedal Sulík. Slovensko je však podľa ministra spolu s Maďarskom a Českom v špecifickej pozícii, pretože ostatné štáty majú možnosť dodávateľov ropy okamžite zmeniť. Iba desať až 20 % ruskej ropy je do Európy dodávaných ropovodom, zvyšok je dovážaný loďami. „My súhlasíme s touto sankciou, ale hovoríme, že budeme potrebovať prechodné obdobie, kým sa novej situácii prispôsobíme,“ dodal Sulík.

Problém je podľa ministra nedostatočná kapacita ropovodu Adria, určitý čas a financie si vyžiada aj zmena technológie v rafinérii Slovnaft súvisiaca s dodávkou iného typu ropy a za vážny problém považuje Sulík aj to, že polovica slovenských zásobníkov ropy je na východe Slovenska. Ropovod pritom nie je technicky pripravený na reverzný chod, ktorým by sa tieto zásobníky dali naplniť pri dodávkach z ropovodu Adria.

Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Čítajte viac Embargo na ruskú ropu predstavuje pre EÚ ďalšie problémy s infláciou

Či a aké prechodné obdobie EÚ Slovensku umožní, zatiaľ nie je jasné. Sulík však upozornil, že pri zmene dodávok ropy je možné očakávať rast ceny nafty. Tej sa z ruskej ropy vyrobí viac ako z ropy od iných dodávateľov. Navyše sa z Ruska a Bieloruska ukončí aj dovoz hotovej nafty a jej množstvo na európskom trhu výrazne klesne.

Sulík zopakoval, že viac ako embargo by Rusko zasiahlo zníženie cien energií na svetových trhoch. To by podľa ministra bolo možné dosiahnuť aspoň dočasným zastavením obchodovania s emisnými povolenkami, čo by znížilo cenu za megawatthodinu elektriny zo súčasných približne 200 eur o 88 eur. Na ďalšie zníženie ceny elektriny by podľa ministra stačilo vyhlásenie Nemecka, že odloží plánovanú odstávku troch jadrových elektrární. Cena elektriny je spojená s cenou plynu a tá je zas do určitej miery zviazaná s cenou ropy. Nemecko však svoje plány v minulých dňoch potvrdilo.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko #Richard Sulík